Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Održan Međunarodni pčelarski sajam – najveći u regiji

Više od 150 izlagača iz Hrvatske i osam stranih zemalja, na oko 3200 četvornih metara izložbenog prostora ponudilo je široku paletu različitih vrsta meda, pčelinjih proizvoda i pčelarske opreme na Međunarodnom pčelarskom sajmu. Na Sajamskom prostoru Gudovac u sklopu Bjelovarskoga sajma, ta se manifestacija održava trinaesti put u organizaciji Bjelovarskoga sajma i Hrvatskog pčelarskog saveza, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede.

Prvi dan sajma, u subotu, 11. veljače 2017., uz izlagače i mnoštvo posjetitelja na svečanom otvorenju prisustvovali su mnogi uzvanici – gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec, predsjednica Gradskoga vijeća Vanja Posavac, zamjenice gradonačelnika Jasna Višnjević i Lidija Novosel, bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Vladimir Bilek, direktor Bjelovarskoga sajma Davorin Posavac, brojni saborski zastupnici, predstavnici institucija i ustanova. Sajam je posjetio i državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak, koji je i službeno otvorio 13. međunarodni pčelarski sajam te je tom prilikom dao potporu Bjelovarskom sajmu u organizaciji. Prisutnima se obratio i gradonačelnik Korušec istaknuvši važnost održavanja takvog specijaliziranog sajma, koji je najveći u državi, ali i regiji.

–       Međunarodni pčelarski sajam postao je navika i potreba građanki i građana grada Bjelovara, naše županije i Hrvatske, ali i cijele zainteresirane javnosti u okruženju – zemalja koje nas okružuju. Na sajmu je značajno zastupljena prodaja meda i proizvoda od meda, a i ove je godine sve oplemenjeno s izložbom vina i vinogradarske opreme. Sajam je i edukativnog karaktera i moramo biti svjesni da bez preuzimanja znanja, novih dostignuća i spoznaja u znanosti i struci nema razvoja i napretka. Zato je ovaj sajam koncepcijski sjajna priča i sigurno će uspjeti i svi će od njega imati koristi. Na području Bjelovara radi Pčelarska udruga Bilogora i Grad Bjelovar je dužan pomagati svojim pčelarima. Pomažemo kroz stručno usavršavanje, sredstvima osiguranima u proračunu za prihranu pčela, pomažemo osiguravanjem gradskog prostora za rad, bez naknade, ali i u nastupima na sajmovima. Manifestacijom Dani meda – pčelari svome gradu, koja će ove godine biti deseta, bjelovarski pčelari pokazuju koliko vole svoj grad, promoviraju pčelinje proizvode i, što je najvažnije, djeluju na naše najmlađe edukacijom kojom stječu nove prehrambene navike što je sjajno. Grad Bjelovar, u proračunu za nastupe svih obrtnika na sajmovima, za usavršavanje, certificiranje, ima 415 tisuća kuna koje dobiju svake godine ili preko Udruženja obrtnika ili izravno. Zadatak svih nas je promovirati med i pčelinje proizvode, kao zdravstveno-preventivne proizvode. Med moramo promovirati kao hranu, a pčelarstvu omogućiti uvjete da to bude zanimanje od kojega može dobro živjeti bar jedna obitelj. Stoga je važno i mijenjati prehrambene navike u ukupnoj populaciji stanovništva, a posebno kod vrtićke populacije, osnovnoškolske djece kao i srednjoškolske. Ovaj sajam ima široki dijapazon poruka koje šalje i siguran sam da će u tome i uspjeti, poručio je gradonačelnik Antun Korušec na svečanosti otvorenja Pčelarskoga sajma. 

U dva dana, koliko je najslađi sajam trajao, posjetitelji su mogli vidjeti inovacije u pčelarstvu, prisustvovati osam različitih stručnih predavanja, sudjelovati u natjecanju u izradi medenjaka i kuharskom showu, ali i degustirati med i pčelinje proizvode te vina od 40 vinara iz cijele Hrvatske i Mađarske.

Tekst i fotografije: Kristina Turković

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content