Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Grad Bjelovar ponovno među vodećima u Hrvatskoj prema izdvajanju za nezaposlene

Nije novost kako je nezaposlenost u našoj zemlji jedan od najvećih problema današnjice. Ipak, u posljednjih nekoliko godina, situacija se kreće nabolje. S time se može pohvaliti i Grad Bjelovar koji je uvelike pridonio smanjenju nezaposlenosti izdvajanjem iz svoga proračuna.

Da je tome tako, potvrđuju i najnovije analize podataka Ministarstva financija o izvršenjima gradskih proračuna za 2015. godinu. Prema njima, Grad Bjelovar i ovaj se put smjestio među najbolje prema izdvajanju za nezaposlene. Među 128 gradova u Hrvatskoj, zauzeo je visoko četvrto mjesto (Ploče, Lipik, Gospić, Bjelovar). Također, gledamo li kategoriju velikih gradova, koja podrazumijeva one s više od 35 tisuća stanovnika, Bjelovar je tu na prvom mjestu prema izdvajanju za nezaposlenost.

Istraživanje je ponovno proveo portal gradonačelnik.hr, koji napominje kako je u obzir, osim izdvajanja iz vlastitog proračuna gradova, uračunato i korištenje mjera aktivnog zapošljavanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje poput mjere stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa, a koju koristi i Grad Bjelovar.

Samo s tom mjerom, u kojoj Grad sudjeluje od 2010. godine, do sada je sa Zavoda za zapošljavanje primljeno ukupno 105 polaznika na stručno osposobljavanje. Uz to, kroz program Javnih radova Grad Bjelovar je od 2009.godine, zaključno s rujnom 2016., zaposlio 681 osobu.

O dobrom iskorištavanju raspoloživih sredstava i opravdanosti titule među najboljima u Hrvatskoj prema izdvajanju za nezaposlene, u korist Grada Bjelovara govore i novi podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Naime, procijenjena stopa nezaposlenosti u Bjelovaru u prosincu 2016. je 14,4%, odnosno govorimo o 2537 nezaposlenih osoba, dok je nezaposlenost u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 23,7% , odnosno 9090 nezaposlenih osoba.

Uspoređujemo li te podatke s prosincem 2015. godine, nezaposlenih je u Bjelovaru manje za čak 23% ili za 756 osoba manje.

Napomenimo da je stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj, u prosincu 2016., procijenjena  na 14,8%.

 

Tekst: Kristina Turković

Fotografije: Dubravka Dragičević

 

 

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content