Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Otvoreno dizalo u zgradi bivšeg Omladinskog doma

Otvoreno dizalo u zgradi bivšeg Omladinskog doma, 16. svibnja 2016. FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr

Ugradnjom unutarnjeg dizala u objektu nekadašnjeg bjelovarskog Omladinskog doma na Trgu Eugena Kvaternika osigurana je pristupačnost osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti sadržajima koji se nalaze unutar objekta. Uporabna dozvola za dizalo postala je pravomoćna 4. svibnja. U povodu i službenog puštanja u rad dizala, prostor Omladinskog doma, u ponedjeljak 16. svibnja 2016., posjetili su gradonačelnik Bjelovara Antun Korušec i zamjenice gradonačelnika Jasna Višnjević i Lidija Novosel s pročelnicom Upravnog odjela za gospodarstvo Sonjom Novak.

U okviru Projekta rješavanja pristupačnosti objektima osoba s invaliditetom grada Bjelovara, Grad je s Ministarstvom branitelja sklopio ugovor o sufinanciranju u visini od 157 tisuća kuna, a cijeli projekt je vrijedan 351 tisuću kuna, objasnio je novinarima gradonačelnik Korušec. Ugradnja dizala u ovom slučaju, nastavio je, i rješavanje barijera općenito predstavlja jednu sustavnu brigu o osobama s invaliditetom koja je temelj socijalne kohezije cijeloga društva, a Grad Bjelovar je ovim projektom napravio dobrobit svojim sugrađanima jer u prostoru bivšega Omladinskog doma ima jako puno korisnika.

Gradonačelnik je tom prilikom službeno predao na korištenje i prostoriju, u zgradi bivšeg Omladinskog doma, udruzi roditelja djece s teškoćama u razvoju „Bjelovarski leptirići“. Oni će prostoriju, koja im je od velike važnosti za rad, dijeliti s Klapom Bjelovar. Dobitkom prostorije nastavljene su nesmetane terapije s logopedom koji je vrlo bitan za djecu s teškoćama u razvoju, a provode se 60 minuta na tjedan sa svakim od osmero djece iz udruge, rekla je Slobodnaka Pećar, predsjednica Bjelovarskih leptirića te je dodala da tri puta na tjedan organiziraju i radionice radno-okupacijske terapije na kojima roditelji djecu mogu ostaviti pod stručnim nadzorom. Slobodanka Pećar napominje i kako su počeli s likovnim radionicama za djecu i roditelje koje su jako dobro prihvaćene, a roditelji kažu da im to pomaže u opuštanju. Napomenula je i kako im nedostaje sustavne podrške jer u posljednje četiri godine nije omogućeno financiranje niti jedne socijalne usluge u državi što je, smatra, poražavajuće.

Također, udruga je i jedan od korisnika ugrađenog dizala u zgradi koje će im biti od velike pomoći kako bi se koristili sadržajima unutar objekta, poput dječjih predstava koje u podrumu nudi Bjelovarsko kazalište, istaknula je predsjednica Bjelovarskih leptirića Slobodanka Pećar. Grad Bjelovar udruzi „Bjelovarski leptirići“ pomaže s 20 tisuća kuna, no do kraja godine je spreman izdvojiti i više novca na temelju zahtjeva udruge jer ta djeca to zaslužuju, napomenuo je gradonačelnik Korušec. Dodao je kako ohrabruje to što je takva suradnja tek početak jer je Grad s Bjelovarskim leptirićima i 5.osnovnom školom Bjelovar proslijedio Ministarstvu znanosti i obrazovanja zahtjev da se djeca iz udruge „Bjelovarski leptirići“ smjeste u kontinuiranu skrb u 5.osnovnu. Ta škola, kaže, ima prostor, primjerenu didaktičku opremu i kadar koji toj djeci može pomoći, a svojevrsni dnevni boravak bi puno značio za kvalitetu života djece s teškoćama u razvoju, ali i za njihove roditelje koji će tako imati barem malo vremena i za sebe. Nada se skorom odobrenju zahtjeva.

Tekst: Kristina Turković
FOTO: Dubravka Dragičević

Podijeli s prijateljima!
Back to top