Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Obilježena 61 godina od osnutka ORK „Partizan“

Obilježena 61 godina od osnutka ORK „Partizan“, 19.ožujka 2016., staro rukometno igralište u Bjelovaru FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr

Svake godine zlatna generacija rukometaša, koji su 1972. godine pronijeli ime Bjelovara diljem Europe postavši europskim prvacima, okuplja se na svom starom rukometnom igralištu u Bjelovaru kako bi obilježili rođendan tadašnjeg kluba. U subotu, 19.ožujka 2016., proslavili su 61.obljetnicu od osnutka nekadašnjega ORK Partizana. Okupilo se pedesetak rukometaša, osnivača rukometa u Bjelovaru, ali i mlađih naraštaja koji uz njih njeguju tradiciju. Kao i svake godine, i ove su se u slavlju rukometašima pridružili predstavnici Grada Bjelovara – gradonačelnika Antun Korušec te zamjenice gradonačelnika Lidija Novosel i Jasna Višnjević.

Rukomet je ponos grada Bjelovara i bivši ORK „Partizan“ i današnji RK „Bjelovar“ su nešto što treba njegovati i čuvati, rekao je gradonačelnik Korušec te dodao kako i danas ništa u cijeloj državi i Europi ne podsjeća toliko na Bjelovar kao rukomet. Upravo radi toga, nastavio je gradonačelnik, svaka odgovorna bjelovarska vlast mora izdvajati i ulagati novac u rukometaše, bez obzira na trenutačnu kvalitetu igre i mjesto rukometaša na tablici. Primjerice, od 2008., kako je postao gradonačelnik, kaže, uveo je praksu da Grad upravo na dan osnutka bjelovarskoga rukometnog kluba, jednom na godinu časti stare rukometaše, utemeljitelje rukometa u gradu. Napomenuo je i kao je Grad Bjelovar morao urediti staro rukometno igralište jer je bilo devastirano, ali i radi očuvanja uspomene na rukomet u Bjelovaru te kako bi mladima dali prostor gdje se sportom mogu baviti i rekreativno, ali organizirano uz najavu.

Slavni trener ORK „Partizan“, Željko Seleš, ispričao je prisutnima kako je velika razlika između ondašnjeg rukometa i ovoga na današnjim terenima. Onda, kaže, nisu imali dobre uvjete, teren starog rukometnog igrališta tada je bio neasfaltiran i igralo se vani u svim vremenskim uvjetima što je danas nezamislivo. Istaknuo je kako mu se sviđa što Grad Bjelovar vodi brigu o njihovom starom igralištu te da se nada da će se svake godine i dalje nalaziti na tom mjestu.

Uspomene su uvijek prisutne, kao i emocije, zato i jer su bili prvi sportski klub uopće u bivšoj državi koji je osvojio europsko prvenstvo, rekao je jedan od zlatnih rukometaša, Hrvoje Horvat. Podsjetio je kako su davne 1972. godine u Dortmundu, porazili tada slavni Gummersbach na njihovom terenu, ispred više od 16 tisuća gledatelja rezultatom 19:14, i tako postali prvaci Europe. Još i danas mnogi Bjelovarčani pamte tu povijesnu utakmicu koja je Bjelovaru osigurala sinonim za grad rukometa, rekao je nekadašnji rukometaš Horvat te je istaknuo kako su ove godine osnovali i udrugu mlađih veterana koji će tradiciju okupljanja održavati i narednih godina.

TEKST: Kristina Turković

FOTO: Dubravka Dragičević

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content