U Domu kulture svečano otkrivena spomen ploča

“Ova zgrada, građena od 1913. do 1917. godine prema projektima Otta Goldsheidera iz zagrebačkog Arhitektonskog biroa Hönigsberg i Deutsch, bila je do 1941. sinagoga židovske vjeroispovjedne općine. Godine 1951. adaptirana je za potrebe profesionalnog narodnog kazališta, zatim je bila Društveni dom, a nakon druge obnove svečano je otvorena 20. lipnja 1989. kao Dom kulture.” Tekst je na spomen ploči postavljenoj u predvorju Domu kulture, a osmislio ga je Mladen Medar, ravnatelj Gradskog muzeja Bjelovar.

Spomen ploču su prvog dana međunarodnog festivala dokumentarnog filma – 5. DOKUarta, u subotu 2. listopada 2010. godine svečano otkrili gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec i profesorica Melita Kraus, bjelovarska umjetnica.

Otkrivanju ploče, uz ostale goste, nazočili su i potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske Đurđa Adlešič, dr. Ognjen Kraus, predsjednik Židovske općine Zagreb te izraelski redatelj, scenarist i producent filma “Izabrano dijete” čijim je filmom u 20 sati otvoren ovogodišnji 5. DOKUart.

Spomen ploču dao je izraditi Grad Bjelovar kako bi i na taj način obilježio jedan od važnijih detalja iz bogate bjelovarske prošlosti.

Ljiljana Balažin
FOTO: Dubravka Dragičević

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content