Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Otvorena izložba „Od utvrde do grada“

Otvorena izložba „Od utvrde do grada“, 18. svibnja 2016., Gradski muzej Bjelovar FOTO: Ljiljana Balažin www.bjelovar.hr

Na čak tri etaže u srijedu, 18. svibnja 2016, otvorena je najveća izložba u povijesti Gradskog muzeja Bjelovar pod nazivom „Od utvrde do grada“. Riječ je o izložbi u povodu 260. rođendana grada Bjelovara koja prikazuje najvažnije dokumente, fotografije, predmete koji su obilježili stvaranje našega grada. Osim toga, nakon tri godine, koliko je trajala obnova, otvoren je i podrum muzeja u kojemu je izložena građa koja pokazuje Bjelovar prije Bjelovara – arheološke iskopine iz doba davno prije grada kakvog je osnovala Marija Terezija 1756.godine.

Na otvorenje su, uz građane i predstavnike brojnih institucija i ustanova, došli i čelnici Grada Bjelovara – gradonačelnik Antun Korušec i njegova zamjenica za društvene djelatnosti Lidija Novosel te predsjednica Gradskog vijeća Vanja Posavac.

Gradonačelnik Korušec zahvalio je ravnatelju muzeja Milanu Pavloviću i svim djelatnicima te ustanove na izvrsno odrađenom poslu oko izložbe te je poželio svim Bjelovarčanima i gostima u gradu da je pogledaju, da vole svoj grad, njegovu prošlost, ali i stvaraju bolju budućnost čuvajući sve što je u njemu kao da je njihovo osobno jer samo na taj način svi zajedno možemo bolje živjeti. Istaknuo je kako Grad puno ulaže u rad Gradskog muzeja te je podsjetio na veliku obnovu muzejske zgrade koja je trajala od 2006. do 2010.godine, a u nju je uloženo više od 14 milijuna kuna. Ministarstvo kulture je tada izdvojilo 5 milijuna i 350 tisuća kuna, a Grad Bjelovar 8 milijuna i 770 tisuća kuna, rekao je gradonačelnik. Zaželio je svima da se ugodno osjećaju u muzeju i proglasio izložbu „Od utvrde do grada“ otvorenom.

Ravnatelj Gradskog muzeja Bjelovar Milan Pavlović zahvalio je Gradu Bjelovaru na svemu što čini za tu instituciju te je istaknuo kako je izložba stvarana više mjeseci, a u sklopu nje se mogu vidjeti i neki nikada do sada izloženi predmeti. Zahvalio je i svim pojedincima i institucijama i ustanovama koje su im pomogle u prikupljanju građe.

Izložba je podijeljena u desetak naslovljenih soba, poput sobe svakodnevlja, sobe tradicije, sobe glazbe, sobe sporta ili sobe boli, u kojima je tematski izložena građa i na taj način zaokružen život ljudi našega kraja u prošlosti. Građani je mogu vidjeti sve do 21. kolovoza.

Tekst: Kristina Turković
Foto: Ljiljana Balažin

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content