Obilježavanje 19. obljetnice pogibije branitelja u Pakračkim vinogradima

Obilježavanje 19. obljetnice pogibije branitelja u Pakračkim vinogradima

Od 25. do 29. prosinca 1991. godine pri samom završetku akcije „Alfa“, nakon oslobađanja Kusonja, Pakračkih vinograda, Japage i dijela Šeovice, u akcijama došlo je do većeg stradavanja pripadnika 76. samostalnog bataljuna (6 poginulih i 39 ranjenih branitelja), među kojima i zamjenika zapovjednika Marijana Kulhavi – Foke i šestorice izviđača – pripadnika 55. bataljuna Hrvatske vojske iz Bjelovara: Ivan Bedeković, Ante Ćurić, Franjo Gašpar, Dražen Hudec, Željko Novosel i Darko Peroš.

Kao i prijašnjih godina i ove je godine odana počast poginulima i stradalima braniteljima u ovim akcijama. Pored roditelja i obitelji poginulih, suboraca, pripadnika udruge Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata, Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, Zbora narodne garde, predstavnika BBŽ-a i Grada Pakraca, komemoraciji su prisustvovali i predstavnici Grada Bjelovara: Đurđica Ištef Benšić, zamjenica gradonačelnika, Ivica Vranjić, predsjednik Odbora za hrvatske branitelje i Karlo Varjačić, predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga.

U prigodnom obraćanju Ištef Benšić je uz ostalo istaknula: „Pored boli i patnje u duši, dragi roditelji, djeco, obitelji, budite ponosni što ste imali sinove, očeve koji su u presudnom trenutku novije hrvatske povijesti imali snage braniti domovinu i svoju žrtvu ugradili u temelje hrvatske domovine. Na ovakvim tužnima mjestima prisjećamo se svih znanih i neznanih grobova hrvatskoga naroda ne samo iz Domovinskog rata, nego kroz niz stoljeća stradavanja našega naroda za ovo što mi danas živimo: slobodnu i teritorijalno cjelovitu Republiku Hrvatsku, na putu prema Europskoj uniji.“

Na povratku iz Pakračkih vinograda predstavnici Grada Bjelovara su posjetili kapelicu Male Gospe u Kusonjama i mjesto pogibije Tihomira Vrdoljaka, te paljenjem svijeća prisjetili se svojih poginulih sugrađana.

Tekst: Đurđica Ištef-Benšić
Foto: Ratko Tasić

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content