Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Prijam bjelovarskih paraolimpijaca Slivara i Bošnjaka

Prijam bjelovarskih paraolimpijaca Slivara i Bošnjaka, 11. listopada 2016., mala vijećnica Grada Bjelovara FOTO: Ljiljana Balažin www.bjelovar.hr

Na Paraolimpijskim igrama koje su se održale u Rio de Janeiru u Brazilu, i to od 7. do 18. rujna 2016., sudjelovali su i naši Bjelovarčani – atletičar Josip Slivar i strijelac Damir Bošnjak te su i ostvarili sjajne rezultate. Slivar je osvojio izvrsno 7. mjesto u bacanju diska, a Damir Bošnjak također 7. mjesto u gađanju zračnim pištoljem te 9. u gađanju pištoljem na 50 metara.

Upravo radi tih uspjeha kojima su pronijeli ime Bjelovara u svijetu, gradonačelnik Antun Korušec sa svojim je zamjenicama Jasnom Višnjević i Lidijom Novosel, primio naše paraolimpijce u Gradskoj upravi u utorak, 11. listopada 2016. S njima su došli i Ratko Kovačić, predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora te Višnja Družinec, tajnica bjelovarskog Sportskog saveza osoba s invaliditetom.

Gradonačelnik Korušec zahvalio je paraolimpijcima na dolasku i čestitao im na postignutim rezultatima na prestižnom, svjetskom natjecanju. Napomenuo je kako će Grad uvijek biti uz njih jer oni to zaslužuju i naš su ponos. Podsjetio je kako se za sport općenito iz gradskoga proračuna puno izdvaja, a tako i za osobe s invaliditetom čime je postignuta određena razina u sportu za sve građane i ranjive skupine kao što su osobe s invaliditetom. Time, nastavio je, pokazujemo da smo i stabilno, socijalno društvo jer radimo na inkluzivnosti, odnosno uključivanju svih socijalnih skupina u cjelokupan život grada.

Ukupna izdvajanja za sport iz proračuna Grada Bjelovara su 6,3 milijuna kuna na godinu. To je 5,5% od ukupnog proračuna, a 8% od izvornog proračuna. U našem gradu postoji oko 2 i pol tisuće sportaša te 60 sportskih udruga. Grad Bjelovar plaća režijske troškove svih prioritetnih sportskih udruga – sportskim školama. Osigurana su sredstva za stipendiranje vrhunskih sportaša i trenera, a Sportska zajednica Grada Bjelovara vodi računovodstvene poslove za 19 sportskih udruga. U sustavu prve lige imamo 6, a u sustavu druge sedam klubova. U sustavu treće lige je šest klubova. Ostale sportske udruge su razina četvrte lige ili nemaju ligaških natjecanja. Troškovi za sportske objekte – za dvoranu 1. osnovne škole, dvoranu Ugostiteljske i prehrambene škole, Gradski stadion, rukometnu dvoranu, Gradsku kuglanu, Gradsku streljanu, Sokolanu i igralište u Ždralovima, izdvaja se milijun i 480 tisuća kuna na godinu, rekao je gradonačelnik.

Na prijmu su se obratili i sami paraolimpijci, Slivar i Bošnjak, te Ratko Kovačić, predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora. Svi su zahvalili Gradu Bjelovaru na podršci i izrazili nadu u daljnju suradnju.

Tekst: Kristina Turković
Fotografije: Ljiljana Balažin

Podijeli s prijateljima!
Back to top