Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Održana konferencija Štedljiv dom – Potencijali izgradnje naselja pasivnih kuća u gradu Bjelovaru

U organizaciji Grada Bjelovara i Poslovnog parka Bjelovar održana je konferencija na temu „ŠTEDLJIV DOM – POTENCIJALI IZGRADNJE NASELJA PASIVNIH KUĆA U GRADU BJELOVARU“. Konferencija je održana u okviru Europskog tjedna malog i srednjeg poduzetništva koji se provodi u 37 zemalja sudionica Projekta i traje od 25. svibnja do 1. lipnja 2010. godine, pod pokroviteljstvom Ministarstva rada, gospodarstva i poduzetništva i Hrvatske agencije za malo gospodarstvo.

Uz riječi dobrodošlice i zadovoljstva odazivom na konferenciju, gradonačelnika Grada Bjelovara Antuna Korušca, konferencija je započela prezentiranjem aktivnosti i provedenih projekata Ureda za energetsku efikasnost Grada Bjelovara koji je osnovan 2008. godine u sklopu Poslovnog parka Bjelovar, a čiji je voditelj Željko Roksandić, dipl.ing.el.

Pred punom velikom vijećnicom Grada Bjelovara prof. Ljubomir Miščević, ovl. arh., voditelj EU PASS-NET (IEE) projekta za Hrvatsku i vodeći domaći stručnjak u projektiranju pasivnih kuća prezentirao je koncept pasivne kuće prema međunarodnom kriteriju za pasivne kuće i specifičnim lokalnim kriterijima. Godišnja potrošnja toplinske energije za grijanje pasivne kuće je 15 kWh ili manje, dok prosječna zgrada godišnje troši oko 100-150 kWh toplinske energije za grijanje. Također je izneseno da je cijena izgradnje pasivne kuće u europskim zemljama u kojima postoje poticaji za takav način gradnje gotovo ista cijeni izgradnje kuće na klasičan način.

Uz iznesene podatke da je u pasivnoj kući stambena ugodnost osigurana bez uobičajenih sustava grijanja ili uređaja za klimu, razumljiv je veliki interes sudionika konferencije za navedenu temu. Zbog dobre toplinske izolacije i zrakonepropusnosti pasivne kuće u ovakvoj kući je nužno osigurati sustav za prozračivanje koji se u kombinaciji sa dizalicom topline koristi i za zagrijavanje. O načinu rada i izvedbi dizalica topline govorio je Zlatko Pintarić, dipl.ing.stroj., dok je konkretne primjere primjene dizalica topline u inženjerskoj praksi predstavio Silvano Sušilović, dipl.ing.stroj.

O primjeni građevnih elemenata i materijala za pasivne kuće govorili su Dinko Klasan, direktor tvrtke Troha-Dil d.o.o. i član Uprave društva Kumal S d.o.o. Bojan Višić, ing.el. Dinko Klasan je predstavio prozor za koji je tvrtka Troha-Dil. d.o.o. dobila certifikat za ugradnju u pasivne kuće, dok su predstavnici Kumala S d.o.o. prezentirali mogućnosti primjene ekspandiranog polistirena u gradnji pasivne kuće.

Konferencija je završena okruglim stolom na kojem je Ante Topalović, zamjenik gradonačelnika Grada Bjelovara prezentirao idejni koncept za izgradnju naselja od 20-ak pasivnih kuća u gradu Bjelovaru. Okrugli stol je rezultirao slijedećim zaključcima:

  • nedostatak poticaja i potpora za pravne i fizičke osobe kojima bi se stimulirala energetska efikasnost u RH;
  • nedostatak kreditnih linija sa subvencioniranom kamatom na namjenske kredite   usmjerene izgradnji, sanaciji ili rekonstrukciji niskoenergetskih i pasivnih objekata;
  • ovisno o daljnjem interesu ostalih potencijalnih sudionika u projektu izgradnje naselja pasivnih kuća u Bjelovaru (potencijalni kupci-investitori, građevinski sektor, banke, proizvođači građevinskog materijala i opreme) zajedničko formiranje tima za pripremu i provedbu projekta izgradnje naselja pasivnih kuća u gradu Bjelovaru čiji je nositelj Grad Bjelovar i Upravni odjel za komunalne djelatnosti i uređenje prostora;
  • iskoristiti mogućnosti sufinanciranja projekata Grada Bjelovara kroz apliciranje na natječaje europskih fondova, kao i poticaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

TEKST: Poslovni park d.o.o.
Foto: Dubravka Dragičević, Poslovni Park

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content