POČELI PRIPREMNI RADOVI NA OBNOVI ZGRADE VODOTEHNE

Nakon isteka žalbenog roka, počeli su pripremni radovi kao uvod u konstrukcijsku obnovu na zgradi pokraj kružnoga toka na Trgu hrvatskih branitelja, Bjelovarčanima poznatoj kao zgrada Vodotehne. Radovi su vrijedni 3,2 milijuna eura, odnosno oko 24 milijuna i 110 tisuća kn, od čega je iz Fonda solidarnosti bespovratno dodijeljeno 1.064.312,41 € ili oko 8 milijuna kuna. Izvođač radova je tvrtka Hidroregulacija.

Grad je poslao i Zahtjev prema Ministarstvu za dodatno sufinanciranje te obnove i očekujemo da će biti uvažen, rekao je gradonačelnik Dario Hrebak prilikom obilaska zgrade. U tom prostoru u budućnosti će se nalaziti Digitalni inovacijski centar s edukacijskim dvoranama, prostorijama za zajednički rad, laboratorijima za mehatroniku i IT sektor, otkriva direktorica Tehnološkog parka Bjelovar Dajana Vukmanić.

Riječ je zgradi koja pripada kulturno-povijesnoj urbanoj cjelini Grada Bjelovara i zaštićeno je kulturno dobro utvrđeno Rješenjem Ministarstva kulture i medija, upisano u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Zgrada, čija projektna dokumentacija datira iz 1896. godine, građena je na prijelazu s 19. na 20. stoljeće, a u seriji potresa doživjela je konstruktivna i nekonstruktivna oštećenja.

Nakon provedene konstrukcijske obnove, koja mora biti gotova do 30. lipnja , planira se i cjelovita obnova te zgrade veličine od oko 3000 četvornih metara.

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content