Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Predstavljen projekt „Izrada projektne dokumentacije za energetsku obnovu Dječjeg vrtića Bjelovar“

Predstavljen projekt „Izrada projektne dokumentacije za energetsku obnovu Dječjeg vrtića Bjelovar“, 23. lipnja 2016., mala vijećnica Grada Bjelovara FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr

Na konferenciji za novinare u Gradu Bjelovaru u četvrtak, 23. lipnja 2016., predstavljen je projekt „Izrada projektne dokumentacije za energetsku obnovu Dječjeg vrtića Bjelovar“. Riječ je o pilot projektu, koji se sastoji od izrade glavnog projekta za energetsku obnovu matične zgrade Dječjeg vrtića Bjelovar na Matoševom trgu. Projekt se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a predstavili su ga gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec i njegova zamjenica Lidija Novosel.

Uz njih, na konferenciji za novinare prisustvovali su i predsjednica Gradskog vijeća Grada Bjelovara Vanja Posavac, Milan Mateković, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti, Andrea Posarić, viša stručna suradnica za poduzetništvo, provedbu programa Europske unije i međunarodnu suradnju te Anna Lauš, ravnateljica Dječjeg vrtića Bjelovar.

Dječji vrtić Bjelovar pohađa 560 djece na pet lokacija te je nakon nekog vremena postalo nužno ulagati u obnovu zgrada vrtića, rekla je zamjenica gradonačelnika Lidija Novosel na konferenciji za novinare. Projekt je prijavljen na natječaj 4c1.1, pilot projekt Izrada projektne dokumentacije za obnovu zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja. Prijava je izvršena krajem prošle godine, a 30. svibnja 2016. gradonačelnik je potpisao ugovor. Vrijedan je 41 tisuću 875 kuna od čega se 85% novca financira iz Fonda za regionalni razvoj, a 15% iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt traje tri mjeseca. Za potrebe projekta imenovan je Stručni tim koji se sastoji od pet stručnjaka iz različitih upravnih odjela Grada Bjelovara.

Cilj je izrada projektne dokumentacije na temelju koje će se ostvariti ulaganje u energetsku obnovu vrtića s ciljem smanjenja utroška energije i štetnih emisija CO2, objasnila je zamjenica Novosel. Dodala je kako provedbom projekta očekuje da će se smanjiti potrošnja toplinske energije za oko 20% što će uvelike doprinijeti radu vrtića. Naime, kaže, ušteda koja će se time ostvariti omogućit će kupovinu više didaktičke opreme, unutrašnje uređenje vrtića te općenito unaprjeđenje odgojno-obrazovnog rada.

Grad Bjelovar se niz godina prijavljuje samostalno ili s različitim partnerima na natječaje i javne pozive kojim se financiraju različiti projekti komunalne i društvene infrastrukture te smo zadovoljni s povlačenjem novca iz europskih fondova i natječaja javnih poziva koja raspisuju ministarstva, rekla je zamjenica gradonačelnika Lidija Novosel.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Antun Korušec koji je najavio i energetsku obnovu zgrade Dječjeg vrtića Bjelovar u Ulici Alojzija Stepinca, ukupne investicije 3 milijuna i 500 tisuća kuna. U ovoj godini radi se na prvoj fazi u vrijednosti od milijun i 550 tisuća kuna. Taj je projekt prijavljen Ministarstvu graditeljstva. Postoji sedam pragova provjere projekta, mi smo na šestom i očekujemo da ćemo ga proći, kao i sedmi te da ćemo zaključiti ugovor, istaknuo je gradonačelnik Korušec, gdje će Ministarstvo graditeljstva i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirati ovaj projekt sa sedamdeset posto.

Dodao je i kako se puno ulaže i u druge objekte. Ove godine, započela je izrada podloge i postavljanje parketa u 2.osnovnoj školi Bjelovar, a vrijednost projekta je 120 tisuća kuna. Sanacija vlage u 2. osnovnoj školi Bjelovar stoji 280 tisuća kuna, a nabava opreme za učionice u 2. osnovnoj u Područnoj školi Ždralovi iznosi 50 tisuća kuna. Ide se i u energetsku obnovu 4. osnovne škole, a ukupan iznos investicije je milijun i 140 tisuća kuna, od čega Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost treba izdvojiti 456 tisuća kuna. Obnova pročelja 5. osnovne škole stoji 285 tisuća kuna, a Ministarstvo kulture bi projekt sufinanciralo sa 100 tisuća kuna, napominje gradonačelnik. Ističe i kako obnova pročelja i sanacija vlage u Narodnoj knjižnici „Petar Preradović“ iznosi 500 tisuća kuna, od čega će Ministarstvo kulture sudjelovati polovicom iznosa, odnosno s 250 tisuća kuna.

Za sve te projekte u ovoj će se godini investirati, dakle, 3 milijuna i 967 tisuća kuna. Od toga iz gradskog proračuna je 715 tisuća kuna, iz decentraliziranih sredstava preko Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta milijun i 325 tisuća kuna te iz Fonda za zaštitu okoliša, Ministarstva kulture i Ministarstva graditeljstva – milijun i 927 tisuća kuna.

Gradonačelnik Korušec je podsjetio da je, preko Upravnog odjela za društvene djelatnosti, u projektu Sinergijom do uspješnije zajednice, odnosno pomoćnika u nastavi u 2015. godini, preko Ministarstva znanosti iz Europskog socijalnog fonda ostvareno više od milijun i 635 tisuća kuna. Od toga su sredstva Grada bila 132 tisuće kuna. U školskoj godini 2016./2017. očekujemo najmanje isti iznos, ali i stotinu do dvije tisuće kuna više, a Grad Bjelovar spreman je vlastitim novcem sudjelovati u tom financiranju, napomenuo je gradonačelnik.

 TEKST: Kristina Turković
FOTO: Dubravka Dragičević

 

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content