Informacije s održanog sastanka – Restrukturiranje HŽ Cargo i posljedice po RŽV Bjelovar d.o.o.

U četvrtak, 20. rujna 2012. godine u prostorijama Grada Bjelovara održan je sastanak na temu “Restrukturiranje HŽ Cargo i posljedice po RŽV Bjelovar d.o.o.”

Na sastanku su, uz predstavnike Grada Bjelovara, na čelu s gradonačelnikom Antunom Korušcem, sudjelovali i Vedran Dragičević, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijski sindikat, Vesna Mlinarić, pomoćnica predsjednika SMH-IS, Dragan Bačak, glavni sindikalni povjerenik SMH-IS, Saša Vuković, predsjednik radničkog vijeća SMH-IS, Branko Knez, regionalni povjerenik SMH-IS te Zdravko Dajčbar, predstavnik RŽV Bjelovar d.o.o.

Na spomenutom sastanku doneseni su sljedeći zaključci.

  • Konstatirano je da nema kvalitetnih informacija od Uprave HŽ Carga i Uprave RŽV d.o.o. Bjelovar o planovima restrukturiranja. Sindikat, radničko vijeće i nadzorni odbor nije primio program restrukturiranja kao strateški dokument HŽ Carga, kao ni program restrukturiranja RŽV Bjelovar d.o.o. i RŽV Čakovec d.o.o. Zbog toga je problematika restrukturiranja za sada nejasna i netransparentna.
  • Sindikat metalaca Hrvatske – Industrijski sindikat i Grad Bjelovar zalažu se za zadržavanje proizvodnje, postojeći broj zaposlenih osoba i dostignutih standarda radničkih prava.
  • Smatraju da u RŽV d.o.o. Bjelovar nema viška ljudi, već postoji manjak posla. Ocjenjuju nužnim restrukturiranje Hrvatskih željeznica ukupno, pa i HŽ Carga, ali na temelju potpuno jasnog i dostupnog dokumenta. Na temelju takovog transparentnog programa restrukturiranja pozivaju se na otvoreni i demokratski dijalog u kojem je moguća rasprava o modalitetima restrukturiranja, s ciljem očuvanja radnih mjesta.

Ljiljana Balažin

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content