Rezultati testiranja bušotina u Velikoj Cigleni bolji od očekivanog

U četvrtak, 4. veljače 2016. godine predstavnici MB Holdinga na čelu s predsjednikom Uprave Muharremom Balatom posjetili su Grad Bjelovar. S predstavnicima Grada Bjelovara, na čelu s gradonačelnikom Antunom Korušcem te suvlasnikom poduzeća GEOen Dragonom Juriljem, obišli su radove na gradilištu u Velikoj Cigleni, gdje je održana i konferencija za novinare. FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr

U četvrtak, 4. veljače 2016. godine predstavnici MB Holdinga na čelu s predsjednikom Uprave Muharremom Balatom posjetili su Grad Bjelovar. S predstavnicima Grada Bjelovara, na čelu s gradonačelnikom Antunom Korušcem te suvlasnikom poduzeća GEOen Dragonom Juriljem, obišli su radove na gradilištu u Velikoj Cigleni, gdje je održana i konferencija za novinare.

Gradonačelnik Antun Korušec je izrazio zadovoljstvo nedavno završenim testiranjima na bušotinama jer su rezultati bolji od očekivanoga. Naime, početna istraživanja su najavljivala 4,7megawata, a sada rezultati pokazuju da se može proizvoditi 10 megawata električne energije. Podsjetio je prisutne da je on, za vrijeme mandata saborskog zastupnika 2008. godine pokušavao zainteresirati mjerodavne u Vladi te INU i HEP za prirodne resurse Velike Ciglene. Geotermalni izvori pronađeni su prije više od 25 godina. Međutim, geotermalno nalazište je, zbog sporosti državne administracije, godinama ležalo neiskorišteno, sve dok nije došao privatni investitor. Nakon završenih rudarskih radova te dobrih rezultata ispitivanja, investitor će nastaviti graditi elektranu, najveću u Europi, ali i prvu takve vrste u Hrvatskoj. Ovaj projekt je vrlo važan za Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorsku županiju, rekao je gradonačelnik. Vrlo je važan i za Hrvatsku koja do 2020. godine mora imati barem 20 posto električne energije iz obnovljivih izvora energije.

Prema riječima čelnog čovjeka MB Holdinga Muharrema Balata, turski investitor želi nastaviti ulaganja. Sve je spremno za početak izgradnje same elektrane, rekao je. Iskazao je svoje zadovoljstvo svim parametrima o isplativosti ulaganja i ustvrdio da planiraju uložiti oko 40 milijuna eura u projekt geotermalne elektrane u Velikoj Cigleni.

Hrvatski partner u projektu, suvlasnik tvrtke GEOen Dragan Jurilj pohvalio je investitora koji je dao velik doprinos, ne samo kapitalom, nego i svojim tehničkim znanjem i rješenjima.

Montaža same elektrane počinje u ožujku i ako sve prođe po planu, struja bi se počela proizvoditi za godinu dana.

Ljiljana Balažin
FOTO: Dubravka Dragičević

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content