Održan 6. sajam poslova u Bjelovaru 2013.

Održan 6. sajam poslova u Bjelovaru 2013., 24. listopada 2013., Hotel Central Bjelovar FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr

Sajam poslova, manifestacija čiji je cilj na jednom mjestu okupiti sve čimbenike tržišta rada i potaknuti razvoj gospodarstva kroz poticanje zapošljavanja i daljnjeg obrazovanja, održan je već šestu godinu u Bjelovaru.

U organizaciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područne službe Bjelovar 6. sajam poslova održan je 24. listopada 2013. godine pod pokroviteljstvom Bjelovarsko-Bilogorske županije i Grada Bjelovara. Kao pokrovitelji autobusnog prijevoza nezaposlenih osoba uključili su se Grad Daruvar, Grad Garešnica, Grad Grubišno Polje i Grad Čazma.

Sajam poslova namijenjen je poslodavcima, nezaposlenim osobama i onima koji žele promijeniti posao, studentima, učenicima i svima onima koji žele saznati koja se zanimanja traže, informirati se o ponudi i potražnji radne snage na području Bjelovarsko-bilogorske županije i drugih područja, te predati životopise, predstaviti se i razgovarati s poslodavcima.

Na ovogodišnjem sajmu predstavilo se 37 izlagača (poslodavaca, obrazovnih institucija, komora, razvojnih agencija i udruga).

Na otvorenju sajma prisutnima su se obratili predstojnica Područnog ureda Bjelovar HZZ-a Dijana Zekić Kereži i gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec koji je na kraju i otvorio 6. sajam poslova u Bjelovaru.

Antun Korušec, gradonačelnik Grada Bjelovara - Održan 6. sajam poslova u Bjelovaru 2013., 24. listopada 2013., Hotel Central Bjelovar FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr
Gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec otvara 6. sajam poslova u Bjelovaru

Gradonačelnik Antun Korušec je rekao da je ovo prvi Sajam poslova nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju i organizira se od sada u listopadu prema preporuci Europske komisije.

Podaci o nezaposlenosti, rekao je, upozoravaju da svi mjerodavni moraju pojačati svoje aktivnosti u sprječavanju rasta nezaposlenosti. Grad Bjelovar radi prema definiranim ciljevima, prioritetima i mjerama kroz razvojne projekte iz ažurirane Strategije Grada Bjelovara (razdoblje 2011. – 2015. godine). U svrhu jačanja konkurentnosti poduzetnika na lokalnoj razini, Grad Bjelovar provodi niz projekata, među kojima su i razvoj malog i srednjeg poduzetništva kroz povoljno kreditiranje uz subvenciju od 2% kamata na investicijske poduzetničke i poljoprivredne kredite te izgradnju poslovnih zona.

Podizanje razine obrazovne strukture stanovništva i unaprjeđenje ljudskog kapitala radi povećanja konkurentnosti lokalnog gospodarstva je još jedan od strateških ciljeva Grada. Ulaganja u visoko obrazovanje je prioritet i unatoč recesiji, najbolji odgovor na krizu jer će mladi stručnjaci pomoći bržem oporavku i razvoju.

U razdoblju od rujna 2012. godine do rujna 2013. godine, nastavio je, Grad Bjelovar se javio na 48 javnih poziva resornih ministarstava. Grad Bjelovar je prijavitelj na 37 projekata, a u 11 je partner. Gradu Bjelovaru je, kao prijavitelju, za sada odobreno 11 projekata u visini 3,1 milijuna kuna. U tijeku su tri projekta financiranih iz EU fondova.

Održan 6. sajam poslova u Bjelovaru 2013., 24. listopada 2013., Hotel Central Bjelovar FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr
Održan 6. sajam poslova u Bjelovaru 2013.

Grad Bjelovar uključio se i u program mjera zapošljavanja u javnim radovima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje gdje se djeluje na uključivanje dugotrajno nezaposlenih osoba. U četiri godine na šest mjeseci zaposleno je šestotinjak osoba na javnim radovima.

U suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje u Gradu Bjelovaru je od 2010. godine radilo (neki još rade) 67 mladih osoba na “Stručnom osposobljavanju za rad, bez zasnivanja radnog odnosa”. Njima se po završetku omogućuje polaganje stručnog ispita.

U sklopu Sajma poslova održan je i okrugli stol “Obrazovanje (formalno i neformalno) za tržište rada”.

Ljiljana Balažin
FOTO: Dubravka Dragičević

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content