Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Pilot projekt socijalnog poduzetništva u Bjelovaru i Grubišnom Polju

Nikola Malbaša, dr. Ivan Teodorović i Neven Trbović - Prezentacija najnovijih aktivnosti Centra za inkluziju i socijalne usluge (CIS) iz Bjelovara, 24. listopada 2012., mala vijećnica Grada Bjelovara Foto: Ljiljana Balažin

U srijedu, 24. listopada 2012. godine u maloj vijećnici Grada Bjelovara održana  je prezentacija najnovijih aktivnosti Centra za inkluziju i socijalne usluge (CIS) iz Bjelovara.

Dr. Ivan Teodorović i Neven Trbović, predstavnici Udruge za promicanje inkluzije iz Zagreba, Blaženka Šarić Kocur predstavnica Centra za inkluziju i socijalne usluge (CIS) iz Bjelovara sa suradnicima te agronom Nikola Malbaša upoznali su javnost o pilot projektu socijalnog poduzetništva u Bjelovaru i Grubišnom Polju.

Na predstavljanju projekta sudjelovala je i zamjenica gradonačelnika Đurđica Ištef Benšić, radni asistenti i korisnici, predstavnici Centra za socijalnu skrb i Zavoda za zapošljavanje.

Centar za inkluziju i socijalne usluge (CIS) iz Bjelovara zbog nemogućnosti pronalaska adekvatnih radnih aktivnosti za osobe kojima pruža podršku odlučio se za socijalno poduzetništvo. Poljoprivredna djelatnost pokazala se odlična za obučavanje osoba s intelektualnim teškoćama. Fondacija Otvoreno društvo (OSI MHI) svojom je donacijom pomogla pokretanje pilot projekta plasteničke proizvodnje povrća u Bjelovaru i Grubišnom Polju, gdje su sagrađena dva plastenika od po 300 m2.

To je model koji nudi sustavno rješavanje više problema s kojima se osobe s intelektualnim teškoćama susreću. Radom u plastenicima korisnici stječu redovne i sigurne radne aktivnosti te se obučavaju uz rad za zapošljavanje na otvorenom tržištu rada. Proizvode povrća iz plastenika koristile bi vlastite stambene zajednice, ali bi se i prodavali na otvorenom tržištu.

Ogledni primjeri plasteničke proizvodnje povrća u Bjelovaru i Grubišnom Polju mogu se primijeniti i u drugim zajednicama u Hrvatskoj i šire. Takav novi model funkcioniranja, na principima socijalnog poduzetništva, promicao bi ideju inkluzije i time zasigurno zainteresirao razne udruge i pojedince u njihovom daljnjem radu sa svojim korisnicima.

Uz stručne savjete i veliku pomoć agronoma Nikole Malbaše, koji se u projekt uključio kao volonter, požrtvovani rad asistenata i samih korisnika, plastenici u Bjelovaru i Grubišnom Polju te proizvodnja na otvorenom u Bjelovaru imali su ove godine jako dobre urode.

Ljiljana Balažin i Inka Ševerdija
Foto: Ljiljana Balažin

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content