Održana 7. sjednica Vijeća za prevenciju Grada Bjelovara

Održana 7. sjednica Vijeća za prevenciju Grada Bjelovara, 26. listopada 2012, velika vijećnica Grada Bjelovara FOTO: Dubravka Dragičević

U petak, 26. listopada 2012. godine održana je 7. sjednica Vijeća za prevenciju Grada Bjelovara na kojoj se najviše govorilo o položaju osoba starije životne dobi u Bjelovaru te o očuvanju kulturnih i materijalnih dobara.

Sjednicu je otvorila predsjednica Vijeća za prevenciju Đurđica Ištef Benšić koja je rekla da, po definiciji, starijim osobama se smatraju stanovnici koji imaju više od 65 godina. Cilj napora koji se ulažu u promjenu odnosa prema starijoj populaciji je aktivno starenje i uključenost. U Bjelovaru su starije osobe uključene u rad udruga umirovljenika, civilna i sportska društva te političke stranke.

Problemi nastaju kada starije osobe više nisu u mogućnosti brinuti se same o sebi. Iako na području grada djeluje ukupno 21 dom za starije i nemoćne, njihovi štićenici često ne dobivaju adekvatnu pomoć. No Županija ima ovlasti samo u postupku otvaranja obiteljskih domova, ali nemaju pravo nadzora nad već otvorenim domovima, već je to u nadležnosti Ministarstva zdravstva.

Vijeće za prevenciju je na tu temu donijelo zaključak da se podnese zahtjev Ministarstvu socijalne politike i mladih da dopusti Županiji kontrolu u obiteljskim domovima.

Sindikat umirovljenika, u suradnji s Gradom Bjelovarom, niz godina provodio je program Dobrosusjedske pomoći. Volonteri, ponajviše učenici srednjih škola su pomagali starijim osobama kojima je pomoć bila potrebna. Zadnjih šest mjeseci program je ukinut, ali se radi na tome da se, taj hvalevrijedan program, ponovno pokrene.

Održana 7. sjednica Vijeća za prevenciju Grada Bjelovara, 26. listopada 2012, velika vijećnica Grada Bjelovara FOTO: Dubravka Dragičević
Održana 7. sjednica Vijeća za prevenciju Grada Bjelovara, 26. listopada 2012, velika vijećnica Grada Bjelovara FOTO: Dubravka Dragičević

Bilo je riječi i o skate parku koji bi se trebao graditi kod 4. osnovne škole kako bi djeca i mladi imali adekvatan prostor i za tu vrstu aktivnosti.

Također, na prostoru Centra za udruge u Masarykovoj ulici u Bjelovaru moći će se oslikati zid grafitima. Isto tako, već davno oslikan zid na skloništu u 1. osnovnoj školi ponovno će se oslikati grafitima.

Zamjenica gradonačelnika Đurđica Ištef Benšić iznijela je podatke o uređenju Dječjeg odjela knjižnice i igraonice, fontane, kipova u središnjem parku, kapele sv. Križa na groblju sv. Andrije, krovišta Sokolane, fasada zgrada Informativnog centra i Visoke tehničke škole. Zahvati  se financiraju iz spomeničke rente Grada Bjelovara. Tim projektima spašavaju se objekti od propadanja, zapošljava domaća građevinska operativa uz, naravno, poštivanje zakona o javnoj nabavi te namjenski troše sredstva iz spomeničke rente, a grad postaje ljepše i ugodnije mjesto za život na zadovoljstvo svih građana.

Ljiljana Balažin i Inka Ševerdija
FOTO: Dubravka Dragičević

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content