Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Spomen na hrvatske žrtve jugokomunističkog režima pogubljene u poraću 1945. godine

Grad Bjelovar, Bjelovarsko-bilogorska županija i Matica hrvatska Ogranak Bjelovar u petak, 3. lipnja 2016. godine, svetom misom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomeničkom prostoru gubilišta šume Lug u Bjelovaru odali su počast svim žrtvama jugokomunističkog režima, pogubljenima u poraću 1945. godine.

 Prigodne govore održali su, kao predstavnik Grada Bjelovara, Željko Paun, predsjednik Odbora za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji Grada Bjelovara, profesorica Anita Blažeković, predsjednica Matice hrvatske Ogranak Bjelovar, bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs. 

 Željko Paun osvrnuo se na činjenicu da zločini počinjeni u svibnju 1945., nažalost, nisu zaobišli ni Bjelovar ni našu županiju te da je riječ o jednoj od najčuvanijih tajni suvremene povijesti koja je uspostavom hrvatske države javno i obznanjena. Najpoznatije gubilište je ovo gdje se danas nalazimo, u šumi Lug, na kojem je u ljetu 1992. pronađeno 7 grobnih jama u kojima je otkriveno i izvađeno 228 ljudskih kostura, podsjetio je Željko Paun.

 Počast žrtvama odali su i obitelji i prijatelji poginulih te brojni građani.

Koncelebriranu svetu misu predvodio je biskup bjelovarsko-križevački, mons. Vjekoslav Huzjak.

 

Tekst: Kristina Turković

Foto: Ljiljana Balažin

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content