Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Grad Bjelovar nastavlja subvencionirati uređenja fasada i zamjene građevne stolarije te korištenje obnovljivih izvora energije u kućanstvima

Gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec, predsjednica Gradskog vijeća Vanja Posavac i zamjenice gradonačelnika Jasna Višnjević i Lidija Novosel u ponedjeljak su, 27. siječnja 2014. godine posjetili jedan objekt na kojem je, uz subvenciju, postavljena fasada FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr

Grad Bjelovar u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša provodi projekte poticanja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u kućanstvima na području Grada Bjelovara. Jedan od projekata je poticanje uređenja fasada i zamjene građevne stolarije pokrenut 2012. godine.

Gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec, predsjednica Gradskog vijeća Vanja Posavac i zamjenice gradonačelnika Jasna Višnjević i Lidija Novosel u ponedjeljak su, 27. siječnja 2014. godine posjetili jedan objekt na kojoj je, uz subvenciju, postavljena fasada. Vlasnica objekta Maja Vukojić ostvarila je pravo na puni iznos subvencije za postavljanje fasade od 20.000 kuna.

Zamjenica gradonačelnika Jasna Višnjević tom je prigodom upoznala novinare o provođenju mjera Grada Bjelovara za sufinanciranje uređenja fasada i zamjene građevne stolarije te poticanja korištenja obnovljivih izvora energije u kućanstvima na području Grada Bjelovara.

Ovaj Projekt je Grad Bjelovar, u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša, pokrenuo 2012. godine. Tada je isplaćena 41 subvencija za uređenje fasada i zamjenu građevne stolarije, što je iznosilo 399 tisuća kuna.

Grad Bjelovar nastavio je provoditi projekt i 2013. godine, iako je Fond za zaštitu okoliša, svoj udio iz 2012. godine, refundirao Gradu tek u listopadu 2013. godine. Osigurali smo sredstva, zamjenica je rekla, te smo kontinuirano radili na tom važnom projektu. Projekt je važan samim korisnicima subvencija, ali je i poticaj lokalnom gospodarstvu jer u realizaciji projekata sudjeluju većinom domaće tvrtke i obrtnici.

Važno je napomenuti da je Fond za zaštitu okoliša propisao kriterije za dobivanje subvencija, npr. da termo fasada bude najmanje debljine 12 cm, te koeficijenti prolaska topline 1,1 W/m2K za staklo i 1,4 W/m2K za prozor.

Iznos subvencije za Projekt poticanja uređenja fasada i zamjena građevne stolarije na području Grada Bjelovara kreće se od 20 do 40% investicije, u maksimalnom iznosu od 10.000,00, odnosno 20.000,00 kuna, ovisno da li se podnosi prijava za djelomičnu ili cjelovitu mjeru sanacije vanjske ovojnice.

U 2013. godini isplaćeno je 25 subvencija. To je 238.331,83 kuna isplaćenih subvencija (9 je u postupku realizacije). To iznosi 1.022.454,55 kn ukupne investicije za koje su angažirane tvrtke i obrti s područja Grada Bjelovara.

Zamjenica gradonačelnika Jasna Višnjević osvrnula se i na projekt poticanja korištenja obnovljivih izvora energije u kućanstvima. To je projekt pokrenut, po istom modelu, 2013. godine. Iznos subvencije je 50% investicije za ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije, ali ne više od 15.000,00 kn po kućanstvu. U prošloj godini isplaćeno je u tu svrhu 20 subvencija i to:

  • 15 – sustav s kotlom na drvnu sječku/pelete ili pirolitičkim kotlovima na drva za pripremu potrošne tople vode i grijanje
  • 4 – sustav sa solarnim toplinskim kolektorima za pripremu potrošne tople vode i potporu grijanju
  • 1 – sustav s fotonaponskim kolektorima za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju
  • 256.598,66 kn – ukupni je iznosi subvencije isplaćen za 20 korisnika, što iznosi 544.991.65 kuna ukupne investicije.

Grad Bjelovar nastavlja poticati oba projekta te su u proračunu Grada Bjelovara osigurana sredstva za provedbu oba projekta:

  • 500.000,00 kuna za poticanje uređenja fasada i zamjene građevne stolarije
  • 300.000,00 kuna za poticanje korištenja obnovljivih izvora energije

Natječaji će biti objavljeni na Internet stranici Grada Bjelovara (www. bjelovar.hr) u prvoj polovici godine, nakon što Fonda za zaštitu okoliša odobri provođenje projekata za ovu godinu.

Ljiljana Balažin
FOTO: Dubravka Dragičević

 

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content