Subvencije za udžbenike – priopćenje

REPUBLIKA HRVATSKA
BJELOVARSKO-BILOGORSKA ŽUPANIJA
GRAD BJELOVAR
GRADONAČELNIK

Bjelovar, 24. kolovoza 2018.

-Priopćenje-

Gradsko vijeće Grada Bjelovara 18. srpnja 2018. godine donijelo je Odluku o jednokratnom  sufinanciranju troškova kupnje udžbenika i radnih bilježnica učenicima osnovnih škola s područja Grada Bjelovara za nastavnu godinu 2018./2019.godinu.
Odabrali smo ovaj model iz razloga što smo, potaknuti dobrim punjenjem proračuna i smanjenjem rashoda na plaćama zaposlenika gradske uprave, shvatili da ipak možemo ove godine osigurati sredstva u vidu pomoći subvencioniranja udžbenika za osnovnoškolce Grada Bjelovara u iznosu od 300 kuna.
Vezano uz određene upite koji su se ovih dana pojavili u javnosti kontaktirali smo druge gradove, Poreznu upravu i porezne stručnjake da nam odgovore mogu li građani imati štetne posljedice u odnosu na druge olakšice koje ostvaruju. Službenici Porezne uprave uputili su nas na uputu o načinu evidentiranja ove vrste isplata koju možete vidjeti ovdje:

http://www.porezna-uprava.hr/obrazac_joppd/Documents/Obavijest%20za%20op%C4%87ine%20i%20gradove.pdf

U navedenoj uputi stoji da gradovi subvenciju cijene udžbenika za sve učenike bez obzira na njihov socijalni status ne evidentiraju u obrascu JOPPD što znači da se ovakva uplata ne smatra drugim dohotkom te neće utjecati na druge olakšice.
Iako Odluka Gradskog vijeća ne definira vrstu računa za isplatu, pogreškom je u obrazloženju iste te Odluke ostala definicija isplate na tekući račun, no obrazloženje ne mijenja Odluku Gradskog vijeća.

Uz obavijest koja je ovih dana objavljena na internetskim stranicama Grada Bjelovara, a u kojoj je navedena isključivo uplata na žiro račun, ovim putem, s obzirom na negodovanje građana i nejasnoće oko vrste računa za isplatu subvencije, povlačimo tu obavijest dok ne dobijemo službeni odgovor iz Porezne uprave o mogućnosti isplate na obje vrste računa (žiro i tekući) koji ćemo odmah po primitku javno objaviti. Posebno ističemo da će se Odluke Gradskog vijeća u cijelosti poštovati i provesti sukladno pozitivnim zakonskim propisima.

Grad Bjelovar

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content