Učenici i nastavnici – sudionici projekta Erasmus+ posjetili Grad Bjelovar

Učenici i nastavnici - sudionici projekta Erasmus+ posjetili Grad Bjelovar, 20. travnja 2016., velika vijećnica Grada Bjelovara FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr

Učenicima i nastavnicima 1. osnovne škole Bjelovar nedavno je u posjet došlo 24 učenika i 17 nastavnika iz Poljske, Finske, Češke, Italije, Grčke i Turske. Riječ je o međunarodnoj suradnji na dvogodišnjem projektu „English learning friends“, u sklopu programa Erasmus+ Agencije za mobilnost i programe Europske unije. Gosti će u Bjelovaru provesti pet dana gdje će razmjenjivati iskustva i učiti o našoj zemlji, a tom prilikom posjetili su i Grad Bjelovar. Dočekali su ih gradonačelnik Bjelovara Antun Korušec te zamjenice gradonačelnika Lidija Novosel i Jasna Višnjević.

Gradonačelnik Korušec zaželio je svima dobrodošlicu u Bjelovar, upoznao ih bjelovarskom poviješću te istaknuo kako Grad Bjelovar podržava rad na projektima koji su vezani uz djecu, mlade i njihovo obrazovanje i napredovanje u svakom smislu. Gostima je ispričao i kako Grad Bjelovar za predškolski odgoj, osnovnoškolstvo, srednjoškolstvo i visokoškolstvo izdvaja 37 milijuna i 500 tisuća kuna što je izuzetno velik novac za grad veličine Bjelovara, no dodao je kako je svjestan da u djecu i mlade treba stalno ulagati jer na njima ostaje budućnost.

Istaknuo je kako, s obzirom da će se Bjelovar uskoro kandidirati za titulu „Grad-prijatelj djece“, već sada se možemo pohvaliti da naš grad to zaista i jest. Podsjetio je da od pet osnovnih škola, kojima je Grad osnivač, tri rade u jednoj smjeni. Ove godine investirat će se u 4.osnovnu školu Bjelovar milijun i 500 tisuća kuna, a radi se na poboljšanju uvjeta školovanja u područnim školama, rekao je gradonačelnik te podsjetio da u bjelovarskim osnovnim školama ima 3 040 učenika, među kojima je oko 10% učenika te se za neke osigurava pomoćnik u nastavi, i 364 nastavnika.

Gradonačelnik je zahvalio nastavnicama i ravnateljici 1.osnovne škole, Tatjani Landsman, na izuzetnim rezultatima koje postižu radeći s djecom na projektu Erasmusa+.

Ravnateljica Landsman zahvalila je Gradu Bjelovaru na podršci i gostoprimstvu te se pohvalila činjenicom da je 1. osnovna škola Bjelovar jedina osnovna škola u Hrvatskoj kojoj su za ovu školsku godinu dodijeljena dva Erasmus+ projekta: „English learning friends“ i „Future-oriented school“. U projektima je cilj učenje i razmjena iskustava među državama, a učenici na razmjenu i boravak u obiteljima vršnjaka, kaže, reagiraju jako dobro te upoznaju jezik i različite kulture.

 TEKST: Kristina Turković
FOTO: Dubravka Dragičević

Back to top