Grad Bjelovar uključuje se u dva nova projekta u poljoprivredi

Antun Korušec, gradonačelnik Grada Bjelovara, prof. dr. sc. Tajana Krička, dekanica Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Sonja Novak, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Bjelovara - Potpisani ugovori za provedbu dva nova projekta u poljoprivredi, 12. ožujka 2013., ured gradonačelnika Grada Bjelovara FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr

U utorak, 12. ožujka 2013. godine gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec i prof. dr. sc. Tajana Krička, dekanica Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu potpisali su ugovore za provedbu dva projekta. To su:

  • “Uzgoj kokoši Hrvatica na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima Grada Bjelovara” i
  • “Programa unapređenja uzgojno tehnoloških postupaka u proizvodnji ovčjeg mesa i mlijeka na području Grada Bjelovara”.

Na potpisivanju ugovor nazočili su i prof. dr. sc. Zlatko Janječić, predstojnik Zavoda za hranidbu životinja (izvanredni profesor – peradarstvo, kunićarstvo i krznaši), dr. sc. Zvonimir Prpić, viši asistent (uzgoj koza i sustava proizvodnje kozjeg mesa) Zavoda za specijalno stočarstvo, Darija Marković iz Poljoprivredne savjetodavne službe Bjelovarsko-bilogorske županije te pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Bjelovara Sonja Novak.

Gradonačelnik Antun Korušec je iznio financijski iznos realizacije ovih projekata. Prvi projekt “Uzgoj kokoši Hrvatice” iznosit će 30.000,00 kuna i taj projekt financirat će Grad Bjelovar i Agronomski fakultet Zagreb, a drugi projekt, koji se odnosi na program unaprjeđenja uzgojno-tehnološkog postupka u proizvodnji ovčjeg mesa i mlijeka je 117.000,00 kuna i bit će realiziran kroz tri godine, svake godine po 39 tisuća kuna.

Gradonačelnik je istaknuo kako je cilj zadržati stanovništvo u ruralnim područjima, izjednačiti kvalitetu života u ruralnim i urbanim područjima, zaposliti više ženske populacije na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima te omogućiti povratak stanovništva iz urbanog područja na selo i na taj način rješavati jedan od gorućih problema, a to je stopa nezaposlenosti. Osim toga, naglasio da bez struke i znanja nema poljoprivredne proizvodnje i  konkurentnosti hrvatskog seljaka kao ni smanjenja uvoza.

Antun Korušec, gradonačelnik Grada Bjelovara, prof. dr. sc. Tajana Krička, dekanica Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Sonja Novak, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Bjelovara, prof. dr. sc. Zlatko Janječić, predstojnik Zavoda za hranidbu životinja Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Zvonimir Prpić, viši asistent na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i Darija Marković iz Poljoprivredne savjetodavne službe Bjelovarsko-bilogorske županije - Potpisani ugovori za provedbu dva nova projekta u poljoprivredi, 12. ožujka 2013., ured gradonačelnika Grada Bjelovara FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr
Antun Korušec, gradonačelnik Grada Bjelovara, prof. dr. sc. Tajana Krička, dekanica Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Sonja Novak, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Bjelovara, prof. dr. sc. Zlatko Janječić, predstojnik Zavoda za hranidbu životinja Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Zvonimir Prpić, viši asistent na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i Darija Marković iz Poljoprivredne savjetodavne službe Bjelovarsko-bilogorske županije FOTO: Dubravka Dragičević

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Sonja Novak rekla je da se projekt “Uzgoj kokoši Hrvatice” za sada realizira na četiri obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Tri su na području Grada Bjelovara, a jedno je izvan, ali Grad tu ne radi nikakve razlike. Kada je riječ o drugom projektu, pročelnica je rekla da je ustanovljeno da je Bjelovarsko-bilogorska županija najjača kontinentalna županija u ovčarstvu te ima oko 60 tisuća ovaca. Cilj je da se proizvodnja u ovčarstvu pokrene i da dođe do osnivanja kooperativne mljekare te proizvodnje poznatog jogurta. Zlatko Janječić, izvanredni profesor na Agronomskom fakultetu u Zagrebu te predstojnik Zavoda za hranidbu životinja o prvom projektu je rekao da je kokoš Hrvatica Hrvatska izvorna pasmina priznata od 1936. godine. Od tada se jako malo radilo na toj pasmini pa je odlučeno tu vrstu kokoši uzgajati na obiteljsko-poljoprivrednim gospodarstvima te pratiti način kako će se ta proizvodnja odvijati glede proizvodnje jaja i samoga mesa.

O drugom projektu govorio je dr.sc. Zvonimir Prpić, viši asistent Zavoda za specijalno stočarstvo, istaknuvši da je svrha tog projekta unaprijediti ovčarstvo, ne samo na gospodarstvima koja se primarno bave tim, već i na poljoprivrednim gospodarstvima čija je to dopunska djelatnost.

Tajana Krička, dekanica Agronomskog fakulteta zahvalila se Gradu Bjelovaru što je prepoznao važnost ovih projekata, naglasivši pri tom da je poljoprivreda danas dosta zanemarena, a dosta važna u Republici Hrvatskoj.

Ljiljana Balažin i Inka Ševerdija
FOTO: Dubravka Dragičević

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content