Uspješno završila 16. Terezijana (2011.)

Uspješno završila 16. Terezijana

Tri dana središte Bjelovara bilo je vrlo živo. Mnoštvo ljudi je svakoga dana nazočilo dolasku carice Marije Terezije pred palisadama „Grada Bellowara“. Njen dolazak najavljivan je pucnjem iz topa. Ovaj središnji događaj na Terezijani ne bi bio potpun da u njenoj pratnji nije bilo i konjičke povijesne postrojbe Bjelovarski graničari – Husari 1756.

Bogat program Terezijane održavao se na više lokacija u gradu. Događanja ispred i u dvorištu gradske uprave Grada Bjelovara te Artulicu u Strossmayerovoj ulici organizirala je Turistička zajednica Grada Bjelovara. Zabavne sadržaje na pozornici kod fontane na gradskom korzu te ugostiteljsku ponudu organizirao je koncesionar. Umjetnički i tradicijski obrti te otvorenje nekoliko izložba i natjecanja bilo je i ove godine.

U sklopu 16. Terezijane u subotu je, 11. lipnja, zapovjednik Povijesne postrojbe Bjelovarski graničari – Husari 1756. Josip Trogrlić u ime Povijesne postrojbe uručio najviša odličja koja postoje unutar Povijesne postrojbe.

[gn_tabs style=”arroq”]
  • Zlatna plaketa sa zlatnom medaljom uručena je gradonačelniku Grada Bjelovara Antunu Korušcu, nadzapovjedniku Povijesne postrojbe Bjelovarski graničari – Husari 1756. za utemeljenje i osnutak postrojbe.
  • Srebrna plaketa sa srebrnom medaljom uručena je pukovniku Valentinu Rajkoviću, pripadniku Templarskog viteškog reda Hrvatske svetog Bernarda i Marije Magdalene za omogućavanje odlaska Povijesne postrojbe u Francusku na godišnjicu smrti generala Marka Slivarića i godišnjicu Ilirskih provincija.
  • Zahvalnice su uručene bojniku Zdravku V. Kovačiću, zapovjedniku Templarskog viteškog reda Hrvatske i bojniku Kreši Balenu, vitezu, kancelaru reda.
[/gn_tabs]

Nakon uručenja odličja svjedočili smo prijemu pet mladih husarica i husara u Povijesnu postrojbu. Pripadnost Husarskoj gardi je počasna dužnost. Za člana može biti predložena osoba koja ima iskustvo i pozna konjaničke vještine, svojim ugledom, domoljubljem i osobnim kvalitetama reprezentira ugled i čast tradicionalnih i suvremenih vrijednosti Grada Bjelovara. Husarska garda koristi se u reprezentativne svrhe Grada Bjelovara, osobito sudjelovanjem u manifestacijama koje organizira Grad Bjelovar. Danas Povijesna postrojba ima tridesetak konjanika husara.

Ljiljana Balažin
FOTO: Dubravka Dragičević

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content