Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Bjelovar među najtransparentnijim gradovima u Hrvatskoj

Interaktivna karta sa stanjem proračunske transparentnosti po pojedinoj lokalnoj jedinici

Institut za javne financije objavio je na svojim internetskim stranicama rezultate analize proračunske transparentnosti lokalnih jedinica. Transparentnost je mjerena kontrolom broja ključnih dokumenata koje su gradovi, općine i županije objavili na službenim internetskim stranicama od studenog 2015. do ožujka 2016.

Važno je napomenuti da Bjelovarčani u svakom trenutku tako imaju uvid u pet dokumenata koji su se uzimali u obzir prilikom analize transparentnosti: godišnje izvršenje za 2014., polugodišnje izvršenje za 2015. te prijedlog proračuna za 2016., izglasan proračun za 2016. i proračun za građane za 2016 (LINK: Proračun Grada Bjelovara).

Takvim izračunom, razina proračunske transparentnosti može iznositi od 0 do 5. Prema tome, razina transparentnosti proračuna Grada Bjelovara je 5 (odličan). Napominjemo da se Grad ističe prema izvrsnoj transparentnosti i jedan je od rijetkih gradova koji imaju objavljene sve potrebne dokumente koji su bili dostupni u navedenom razdoblju.

Time se Grad Bjelovar svrstao u samo 25 gradova, od ukupno 128, koji su objavili svih pet dokumenata. Također, Bjelovar je među 28 hrvatskih gradova, odnosno među jednom petinom gradova, koji ima i proračun za građane, a koji je objavljen na službenim internetskim stranicama.

Stoga, Grad Bjelovar ponosno može reći da je transparentan Grad. No, prema analizi Instituta za javne financije, prosječna transparentnost proračuna svih lokalnih jedinica i dalje nezadovoljavajuća. Ipak, stanje se iz godine u godinu popravlja pa je tako u prošlom ciklusu istraživanja prosječna transparentnost proračuna svih lokalnih jedinica bila 1, 75, a u ovom je porasla na 2, 35. Pritom su županije vrlo transparentne (prosjek 4,3), gradovi zaostaju (prosjek 3,05), a općine su izrazito netransparentne (prosjek 2,04).

Transparentni proračuni omogućuju građanima dobivanje potpunih, točnih, pravovremenih i razumljivih informacija o proračunu. Važno je to za, među ostalim, kvalitetno informiranje građana, kao i za povećanje odgovornosti Vlade i vlasti lokalnih jedinica te smanjenje mogućnosti za korupciju, navodi Institut za javne financije u svojoj analizi.

Rezultati istraživanja: Proračunska transparentnost županija, gradova i općina: studeni 2015. – ožujak 2016.

Interaktivna karta sa stanjem proračunske transparentnosti po pojedinoj lokalnoj jedinici

Proračun Grada Bjelovara

 

Razina transparentnosti proračuna Grada Bjelovara (Izvor: Institut za javne financije)
Razina transparentnosti proračuna Grada Bjelovara (Izvor: Institut za javne financije)

Tekst: Kristina Turković
Foto: http://www.ijf.hr/

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content