Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

U Radničko naselje uloženo oko 11 milijuna kuna

Povodom skorog završetka opsežnih radova na izgradnji kanalizacije, predstavnici Grada Bjelovara na čelu s gradonačelnikom Antunom Korušecom i zamjenicama Jasnom Višnjević i Lidijom Novosel obišli su Radničko naselje, 6. prosinca 2016. FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr

Predstavnici Grada Bjelovara, na čelu s gradonačelnikom Antunom Korušecom i zamjenicama Jasnom Višnjević i Lidijom Novosel, u utorak, 6. prosinca 2016., obišli su Radničko naselje kako bi se uvjerili u skori završetak opsežnih radova na izgradnji kanalizacije koji su počeli u kolovozu 2015.

Usporedno s kanalizacijom počela je i rekonstrukcija ceste s izgradnjom oborinske odvodnje. Sve skupa stajalo je gotovo 11 milijuna kuna.

Od cijele je investicije važno je i fekalnu kanalizaciju koja je izgrađena u cijelom Radničkom naselju u dužini od 3 kilometra, a radovi su vrijedni 5 i pol milijuna kuna. Za vrijeme tih radova napravljeno je 250 kućnih priključaka te su stvoreni uvjeti da se vlasnici domaćinstava priključe na kanalizaciju. Velika je to stvar za stanovnike Radničkoga naselja jer će se kanalizacijom i njihovim priključivanjem na nju riješiti velik problem tog naselja – među ostalim i poplave koje su se događale za većih oborina. Rekonstruiran je i veći dio ceste u naselju s izgradnjom oborinske odvodnje, gotovo 2 km, za čiju gradnju je ugovoren iznos od 5 milijuna kuna. Kao što vidite, postavljaju se rubnjaci i obavljaju se radovi asfaltiranja ceste koji će trajati sve dok to budu dozvoljavale vremenske prilike. Radi složenosti terena, uskih ulica i mnogih drugih tehničkih problema u Radničkom naselju, problem kanalizacije na tom području pokušavao se riješiti godinama. Upravo zbog te specifičnosti terena radovi idu u različitim fazama, vrlo su opsežni, sudjeluje više investitora i izvoditelja radova i ne mogu ići brže, a treba reći i da nije bilo nimalo lako zadovoljiti tehničke uvjete. Uz Grad Bjelovar, investitori su i Hrvatske vode, Vodne usluge i Elektrometal, istaknula je zamjenica Višnjević prilikom obilaska naselja.

Prije rekonstrukcije ceste u cijelom naselju Elektrometal-distribucija plina obavio je rekonstrukciju plinovoda i kućnih priključaka u što je uloženo više od 700 tisuća kuna, a izmijenjeno je 100 kućnih priključaka.

U 2017. godini u planu je nastavak započetog asfaltiranja i rekonstrukcije ostatka ceste u dužini od 1,1 kilometar s izgradnjom oborinske odvodnje u Ulici Prilaz II i Ulici braće Vusić. Važno je napomenuti da se radovi nastavljaju i trajat će dok se ne urede sve ulice u Radničkom naselju, a pretpostavlja se da će trajati još oko dvije godine. Za dovršetak svega se planira utrošiti još oko 5 milijuna kuna.

Također, do kraja ove godine bit će završena i rekonstrukcija centralnog kanala, odnosno potoka Radničko naselje, koji je stanovnicima stvarao velike probleme s poplavama. Uređena je oborinska odvodnja, a vrijednost investicije je oko 850.000,00 kuna, objasnila je Mirela Savić iz Hrvatskih voda koje su i investitor.

Zamjenica Višnjević napomenula je da kada svi radovi budu gotovi, ukupna ulaganja u Radničko naselje iznosit će gotovo 15 milijuna kuna, a Radničko naselje bit će jedno suvremeno, urbano naselje u kojemu će zasigurno porasti i cijena nekretnina.

Moramo spomenuti još jedno važno ulaganje u ovom dijelu grada, a riječ je o Novoseljanskoj ulici u koju je Grad od 2013. godine do danas uložio 6 milijuna kuna. Što se radilo? Izgrađena je fekalna kanalizacija te oborinska odvodnja, nakon čega je uređena i cesta i pješačko-biciklistička staza u dužini od 2 kilometara sve do raskrižja za Lug. Treba spomenuti i da je uz to Elektrometal distribucija plina potpuno izmijenio plinsku instalaciju, otkrila je Jasna Višnjević.

U sljedećoj godini, također postoje veliki planovi pa će tako Vodne usluge početi graditi novu kanalizacijsku mrežu u duljini od 10 kilometara. Obuhvatit će to naselja Prokljuvani, Ždralovi i Crkvenu ulica u Novoseljanima, a vrijednost izgradnje procjenjuje se na oko 20 milijuna kuna. Projektna dokumentacija će biti gotova do kraja ove godine, a radovi bi trebali trajati oko dvije godine.

Tekst: Kristina Turković
Fotografije: Dubravka Dragičević

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content