Svečano otvoren novi most u Prgomelju

Simboličnim presijecanjem vrpce bjelovarski gradonačelnik Antun Korušec je svečano otvorio novi most u Prgomelju, 7. prosinca 2016. FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr

Simboličnim presijecanjem vrpce, bjelovarski gradonačelnik Antun Korušec u srijedu je, 7. prosinca 2016., svečano otvorio novi most u Prgomelju.

Svečanom činu prisustvovala je i predsjednica Gradskoga vijeća Grada Bjelovara, Vanja Posavac te zamjenice gradonačelnika Jasna Višnjević i Lidija Novosel, ali i mještani Prgomelja koji su izrazili oduševljenje s novim objektom jer im je stari u prošlosti zadavao muke.

Izgradnja novog mosta vrijedna je 660 tisuća kuna. Znači puno za tamošnje stanovnike koji su često za vrijeme oborina imali poplavljeno naselje, a voda je ulazila i u kuće, upravo radi neprimjerenoga mosta.

Stari je most bio u lošem stanju, uskog kolnika, bez pješačke staze i male protočne moći te je uzrokovao stanovnicima mnoge probleme. Od poplava koje su nastajale prilikom obilnijih kiša do nemogućnosti prometovanja vozilima veće tonaže. Grad Bjelovar stoga je, krajem rujna ove godine, krenuo u radove kako bismo omogućili normalno funkcioniranje ovog mjesnoga odbora. Novi most, ima bolju prometnu protočnost i vrlo je važno reći da ima veću sigurnost6 prometovanja vozila i pješaka u oba smjera, rekla je tom prilikom zamjenica gradonačelnika Jasna Višnjević.

To je samo jedno od ulaganja Grada u taj mjesni odbor, a koji puno znači za život mještana. Podsjetimo, nedavno je izgrađen i prostor za ispraćaj pokojnika na prgomeljskom groblju, čija je gradnja počela ljetos, a gdje je napravljeno i parkiralište. Mjestom za ispraćaj pokojnika služit će se korisnici i katoličkog i pravoslavnog groblja, a riječ je o ulaganju od 520 tisuća kuna.

Na tom mjestu imamo i plan za radove u 2017. godini kada će se raditi spojna pješačka staza između ta dva groblja. Za životni standard mještana bitan element je i pokrivenost vodoopskrbnom mrežom, a Prgomelje ima potpunu pokrivenost. Radi se o izgradnji 10 kilometara vodovodne mreže, čija je vrijednost 2 milijuna kuna. To nisu sva ulaganja. U posljednjih šest godina Grad je u zgradu Mjesnog doma uložio 450 tisuća kuna. Uređena su u prizemlju zgrade četiri poslovna prostora koja su iznajmljena kako bi mještani Prgomelja dobili potrebe sadržaje: trgovinu mješovitom robom, trgovinu repromaterijalom, frizerski salon i kafić. Saniran je i pod u sportskoj dvorani. Zgrada doma ima energetski certifikat. U zgradi aneksa doma mjesni odbor ima radnu prostoriju i sanitarni čvor. U 2017.g. Grad planira za sanaciju aneksa doma – zamjenu pokrova i postavljanje fasade na vanjskom zidu, uložiti 100 tisuća kuna. Novost je i da ćemo još do kraja ove godine izgraditi pristupnu rampu za djecu s invaliditetom. U to će se utrošiti 25 tisuća kuna. Također, u 2017. planira se izrada projektne dokumentacije za gradnju pješačke staze u Prgomelju, od centra naselja do osnovne škole, istaknula je zamjenica Višnjević.

Grad Bjelovar je u posljednjih nekoliko godina uložio i u zgradu Područne škole u Prgomelju 200 tisuća kuna. Obnovljeno je pročelje, stolarija i limarija, škola je priključena na gradski vodovod te je nabavljena potrebna kompjuterska oprema. Pregrađene su učionice tako da je osigurano sve za malu školu koju trenutačno pohađa petnaestero djece. Osnovnu školu pohađa 45 djece. Grad je nabavio je i golove te ogradu za školsko igralište. Za održavanje zelenih površina, kupljena je i samohodna kosilica. Zbroji li se sve, govorimo o značajnom ulaganju u to naselje u posljednjih nekoliko godina, a riječ je o oko 4 milijuna kuna.

Tekst: Kristina Turković
Fotografije: Dubravka Dragičević

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content