Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Prometni redari počeli s radom

Na konferenciji za novinare predstavljeni prometni redari, 2. prosinca 2016., mala vijećnica Grada Bjelovara FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr

U svojoj nadležnosti, takozvani promet u mirovanju, odnosno nepropisno parkiranje i zaustavljanje vozila te reguliranje prometa na raskrižjima, od sada, uz policiju, imaju i trojica prometnih redara. Riječ je o djelatnicima Grada Bjelovara koji su ljetos prošli i posebnu obuku za prometno redarstvo na Policijskoj akademiji u Zagrebu.

tome je javnost obaviještena u petak, 2. prosinca 2016. na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi. Na sastanku novinarima su se obratili gradonačelnik Antun Korušec, pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i uređenje prostora Ivica Markovinović, načelnik Postaje prometne policije Dalibor Milković. Prisutne su bile i zamjenice gradonačelnika Jasna Višnjević i Lidija Novosel te, naravno, prometni redari Leonard Šćuric, Tomica Rakovčan i Jozo Prka.

Usuđujem se reći da je ovo vrlo važna odluka Grada Bjelovara da u okviru redovne djelatnosti Grada ima i prometno redarstvo. Zakonom o sigurnosti prometa na cestama je dopustio mogućnost da nadzor nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila, poslove upravljanja prometom, kao i premještanje nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila, osim MUP-a, mogu obavljati i jedinice lokalne samouprave. Grad Bjelovar je na tom tragu imao ideju, viziju i odluku da želi biti sigurniji, uređeniji grad i u segmentu prometa i zbog toga smo krenuli s realizacijom ideje prometnog redarstva. Prometni redari mogu regulirati promet na raskrižjima u slučaju potrebe, ali isto tako i u pojedinim ulicama grada tijekom određenih gradskih manifestacija kada će se ukazati potreba. Njihovi poslovi podrazumijevaju i nadzor nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila na pješačkim stazama, pješačkim prijelazima, prostorima za javno parkiranje kao što su autobusna stajališta, na mjestima koja nisu označena za parkiranje automobila. Na tim mjestima prometni redari imaju pravo intervenirati. Dakako da imaju i pravo izdati nalog za premještanje nepropisno parkiranog vozila što će vršiti Komunalac koji ima ugovor s Hrvatskim autoklubom koji ima vučno vozilo. Nije sve bilo tako jednostavno da bi dobili prometno redarstvo. Grad Bjelovar je morao ispuniti kadrovske uvjete, prostorne uvjete, materijalne uvjete i uvjete opreme, rekao je gradonačelnik Korušec te je dodao kako je jedan prometni redar preuzet iz tvrtke Komunalac, a druga dva koja su obavljala posao komunalnih redara, poslana su na obuku na Policijsku akademiju u Zagreb.

Za uređenje prostora za rad prometnih redara i primanje stranaka koji se nalazi u prizemlju Gradske uprave, Grad je izdvojio 90 tisuća kuna, a za opremu još 25 tisuća kuna. Za troškove održavanja sustava, tehničku potporu i tri ručna terminala s kojima redari evidentiraju prekršaje, izdvojit će se 9 tisuća kuna na mjesec.

Inače, ručni terminal, poseban uređaj koji je tehnološki visokosofisticiran. Ima ugrađen GPS sustav, kao i mogućnost prepoznavanja registarske oznake automobila putem ugrađene kamere kao i funkciju mobilnog uređaja. Prilikom evidentiranja vozila u prekršaju uređaj automatizmom podatke šalje u bazu podataka koja se nalazi u prostorijama prometnih redara. Sastavni dio terminala je i printer koji služi za ispis obavijesti o počinjenom prekršaju koji se prilaže uz uplatnicu s iznosom koji odgovara evidentiranom prekršaju.

Samo rješenje o ispunjavanju uvjeta za rad MUP je dao 21. studenoga 2016. Ovlaštene osobe iz Policijske postaje Bjelovarsko-bilogorske izvršile su pregled kadra, prostora, opreme i dokumentacije te izdale uvjerenje o ispunjavanju uvjeta. Visina kazni je 300, 500 i 700 kuna. Napominjem da Gradu Bjelovaru nije cilj kažnjavanje građana u smislu punjenja proračuna, naša osnovna želja je povećanje sigurnosti i prometne kulture na ulicama. S tim u cilju prvih mjesec dana prometni će redari samo opominjati građane. Redari će u startu raditi s ovlaštenim policijskim službenicima, napomenuo je gradonačelnik.

Službenici Postaje prometne policije Bjelovar u 2015. godini su evidentirali 1054 prekršaja nepropisnog parkiranja, dok je u prvih šest mjeseci ove godine zabilježeno njih 986. Prometni redari će, kao i policija, postupati u skladu sa Zakonom o prekršajima.

Kada vozač dobije uplatnicu radi nepropisnog parkiranja, u roku od tri dana ima pravo platiti polovicu od ukupne cijene kazne i smatrat će se da ju je platio u cijelosti. Prođe li taj rok, ide izdavanje obveznog prekršajnog naloga prema kojemu prekršitelj ima pravo u roku od osam dana platiti 2/3 od ukupnoga iznosa, objasnio je Dalibor Milković, načelnik Postaje prometne policije Bjelovar te je dodao kako ovlaštenjem prometnih redara policija nije izgubila svoje ovlasti te će i dalje obavljati taj posao, sad uz pomoć.

Tekst: Kristina Turković
Fotografije: Dubravka Dragičević

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content