Učenici 4. osnovne škole najbolji u robotici

Zamjenici gradonačelnika Igor Brajdić i Valna Bastijančić Erjavec, u maloj vijećnici Grada Bjelovara u srijedu, 5. srpnja 2017., primili su male robotičare iz 4.osnovne škole Bjelovar.
Učenici mlađe dobne skupine osvojili su 1. mjesto u regiji u natjecanju u robotici u Croatian Makers ligi. Za pobjedu su zaslužni: Leon Mudri, Ema Pavić, Stjepan Rajh, Ivan Čavić , Jakov Rac, Ivan Margetić i Petar Jukić, na čelu s mentoricom Blaženkom Rac. U Gradsku upravu stigli su u pratnji ravnatelja Nikole Margetića i Branka Raičkovića, predsjednika Udruge informatičara Bjelovarsko-bilogorske županije.
Tom pobjedom 4. osnovna škola Bjelovar plasirala se među 30 najboljih ustanova u Hrvatskoj. U pripremi su već novi projekti, otkrio je Branko Raičković, i natjecanja na državnoj i međunarodnoj razini, a nadaju se i novim pobjedama koje bi ih dovele do natjecanja u Šangaju.
Zamjenici gradonačelnika zahvalili su im na dolasku te im dali potporu u daljnjem radu u kojemu će ih Grad Bjelovar, kako su rekli, sigurno poduprijeti. Na kraju, učenici su im i predstavili rad s robotima te im pokazali samo dio onoga što su trebali napraviti na natjecanju koje ih je dovelo do pobjede.
Inače, Croatian Markers liga je projekt kojeg je pokrenuo Institut za razvoj i inovativnost mladih na čelu s Nenadom Bakićem, a cilj mu je omogućiti široko uključivanje robotike, automatike i programiranja u obrazovanje osnovnoškolaca. Natjecanje se provodi u dvije kategorije: mlađa dobna skupina (1. – 5. razred) i starija dobna skupina (6. – 8. razred). Uključeno je više od 360 škola i ustanova te više od 8000 učenika širom Hrvatske. Sudionici su raspoređeni u 32 regionalne grupe, a Bjelovar je, angažmanom predsjednika županijske Udruge informatičara Branka Raičkovića, proglašen centrom regije koja, uz našu, obuhvaća i dijelove susjednih županija.
 
Tekst i fotografije: Kristina Turković Lovrić
Back to top