Udruga za autizam Bjelovar dobila prostor

U ponedjeljak, 7. prosinca 2015. godine svečano je otvoren prostor Grada Bjelovara koji je, bez naknade, u petogodišnji najam dobila Udruga za autizam Bjelovar FOTO: Ljiljana Balažin www.bjelovar.hr

U ponedjeljak, 7. prosinca 2015. godine svečano je otvoren prostor Grada Bjelovara koji je, bez naknade, u petogodišnji najam dobila Udruga za autizam Bjelovar.

Na svečanosti otvorenja, uz članove Udruge za autizam Bjelovar, došle su i zamjenice gradonačelnika Jasna Višnjević i Lidija Novosel te pročelnica Sonja Novak, predstavnici Saveza udruga za autizam Hrvatske Tena Veverka i Nikola Tadić, roditelji, volonteri, te prijatelji i donatori.

Prisutnima se na početku obratila zamjenica gradonačelnika Jasna Višnjević, koja je naglasila da je Grad Bjelovar dao Udruzi za autizam Bjelovar u petogodišnji najam, bez naknade, prostor u zgradi Mjesnog odbora A. G. Matoš. Grad Bjelovar je prostor kompletno adaptirao i uredio za potrebe Udruge za autizam. Prema odluci Gradskog vijeća o zakupu gradskih poslovnih prostora, Udruga je, također, oslobođena plaćanja režijskih troškova.

U svom govoru, zamjenica Jasna Višnjević napomenula je da je početkom 2014. godine održan sastanak s predstavnicima Mjesnog odbora A. G. Matoš, Matice umirovljenika i Stolnoteniskog kluba koji su korisnici prostora. Dogovoreno je da se Mjesni odbor i Matica umirovljenika premjeste u novouređeni prostor na samom početku objekta. Time se oslobodio prostor za potrebe Udruge za autizam. Zamjenica je istaknula kooperativnost Mjesnog odbora, Matice umirovljenika i Stolnoteniskog kluba, koji su odmah, bez oklijevanja, pristali izmjestiti se kako bi Udruga za autizam dobila adekvatan prostor.

Grad Bjelovar je tijekom dvije godine u potpunosti adaptirao prostor, za što je iz proračuna Grada Bjelovara izdvojeno 187 tisuća kuna. Izvršena je adaptacija krovišta, instalacije i vodovoda, unutarnje i vanjske kanalizacije, plinske instalacije, centralnog grijanja, te su izvršeni stolarski radovi. Prostor je neto korisne površine 53.73 m2 i sastoji se od blagovaonice sa čajnom kuhinjom, dnevnog boravka, sobe za opuštanje i odmor te WC i kupaonice. Na kraju je zamjenica Jasna Višnjević svima uputila najljepše želje i rekla: – Nadam se da će u ovom prostoru uskoro raditi radni terapeut, uz podršku drugih potrebnih stručnjaka, kako bi se olakšalo obrazovanje i stjecanje osnovnih uvjeta za donekle kvalitetan i ispunjen život osoba s autizmom.

Prisutnima su se još obratili Nikola Tadić, predstavnik Saveza udruga za autizam Hrvatske i Suzana Jurić, predsjednica Udruge za autizam Bjelovar. Oni su više govorili o problemima s kojima se susreću osobe koje pate od ovog razvojnog poremećaja, zajedno s njihovim roditeljima. Govorili su o nastojanjima i budućim planovima da se osigura što kvalitetniji život osoba s poremećajima autističnog spektra. Naime, samo u velikim gradovima poput Zagreba, Rijeke, Osijeka i Splita postoje organizirane ustanove za osobe s autizmom. U ostalim područjima roditelji su, manje-više, prepušteni sami sebi.

Predsjednica bjelovarske Udruge Suzana Jurić uputila je veliku zahvalu Gradu Bjelovaru na pomoći, te rekla: – Dobivanjem uređenog prostora dana nam je, najzad, mogućnost da krenemo u bolju budućnost u kojoj će izgledna biti kontinuirana podrška terapeuta raznih profila, logopeda, edukacijsko-rehabilitacijskih stručnjaka, fizioterapeuta i pedagoških djelatnika.

Bjelovarska Udruga za autizam, osnovana u rujnu 2013. godine, jedina je na području Bjelovarsko-bilogorske županije koja pruža podršku roditeljima djece s autizmom. Od tridesetak članova Udruge, četrnaest je korisnika (djece i mladih od 4 do 27 godina).

Ljiljana Balažin
FOTO: Ljiljana Balažin

Back to top