Grad Bjelovar i ove godine umirovljenicima osigurao božićnice

Konferencija za novinare - Grad Bjelovar i ove godine umirovljenicima osigurao božićnice, 13. prosinca 2016., mala vijećnica Grada Bjelovara FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr

Već tradicionalno, Grad Bjelovar uoči blagdana umirovljenicima s niskim mirovinama osigurava božićnicu u iznosu od 100 kuna. Prema popisu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, dobit će je 1070 umirovljenika koji imaju mirovinu nižu od 1500 kuna. O tome se čulo na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi u utorak, 13. prosinca 2016.

Na sastanku su, uz novinare, bili prisutni bjelovarski gradonačelnik Antun Korušec, predsjednica Gradskog vijeća Vanja Posavac, zamjenice gradonačelnika Lidija Novosel i Jasna Višnjević, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Milan Mateković, predsjednik Matice umirovljenika Bjelovar Josip Crnogaj, predsjednica Sindikata umirovljenika Bjelovar Ana Široki te član Hrvatske stranke umirovljenika Ivan Kerekeš.

Krenula je isplata božićnica za naše sugrađane treće životne dobi. Ovo su umirovljenici čije su mirovine do 1500 kuna, a koji su mirovinu stekli iz radnoga odnosa. Radi se, dakle, o ukupno 107 tisuća kuna. Vjerujemo da ćemo barem malo uljepšati božićne i novogodišnje dane našim umirovljenicima. Inače, uz to Grad Bjelovar izdvaja znatan novac iz proračuna u sklopu socijalnog programa, u kojemu se poseban dio odnosi isključivo na umirovljenike, na one ljude koji su stvarali naš grad. Tako imamo pomoć za kupnju prijevoznih karata za gradski prijevoz, sufinanciramo dnevni boravak za umirovljenike u prostorijama Matice umirovljenika sa 60 tisuća kuna na godinu, pomažemo i rad Matice umirovljenika, kao i Sindikat umirovljenika, a imamo i posebnu pomoć za zbor Matice umirovljenika Bjelovarski slavuji, istaknula je zamjenica Lidija Novosel.

To nije sve kada je u pitanju pomoć iz socijalnog programa koju pruža Grad za najpotrebitije građane, među kojima su i umirovljenici. Osim u novcu, pomoć se pruža i za troškove stanovanja, režijske troškove, nabavu ortopedskih pomagala i didaktike, za pučku kuhinju u kojoj se trenutačno hrani 58 korisnika, za financiranje Crvenoga križa, humanitarnih organizacija i udruga, besplatnih udžbenika za 194 djece čiji roditelji primaju minimalnu zajamčenu naknadu te za financiranje Sigurne kuće.

Grad Bjelovar će u 2016. godini utrošiti nešto manje od 3 i pol milijuna kuna u programima socijalnih i zdravstvenih potreba. Taj podatak pokazuje da je Grad Bjelovar izuzetno socijalno osjetljiv te da vodimo brigu o našim sugrađanima koji iz različitih razloga žive na socijalnom minimumu, napomenula je Lidija Novosel.

Tomu u prilog ide i činjenica da prema analizi nezavisnog portala gradonačelnik.hr, od ukupno 428 općina i 128 gradova u Republici Hrvatskoj, Grad Bjelovar je na visokom 11 mjestu prema izdvajanju za socijalu, a na prvome mjestu kada su u pitanju veliki gradovi, što podrazumijeva gradove s više od 30 tisuća stanovnika.

Na konferenciji za novinare u gradskoj maloj vijećnici obratili su se i prisutni predstavnici Matice umirovljenika Bjelovar, Sindikata umirovljenika Bjelovar te Hrvatske stranke umirovljenika. Svi su zahvalili Gradu Bjelovaru na pomoći tijekom godina koja im puno znači te bez koje, kako kažu, ne bi mogli raditi i osiguravati različite programe i druženja za umirovljenike.

Tekst: Kristina Turković
Fotografije: Dubravka Dragičević

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content