Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Grad Bjelovar četvrti u Hrvatskoj po uspješnosti u korištenju EU fondova

Grad Bjelovar četvrti u Hrvatskoj po uspješnosti u korištenju EU fondova

Otkako je Dario Hrebak sa suradnicima preuzeo kormilo Grada, Bjelovaru je do današnjeg dana odobreno 16 projekata financiranih iz Europske unije. Njihova ukupna vrijednost iznosi 46.641.947 kuna, od kojih je 37.108.096 kuna bespovratno. Polovica projekata odnosi se na energetske obnove škola i vrtića. Drugu polovicu čine projekti: „Kotač promjene“, 100 % financiran iz EU i vrijedan gotovo 10 milijuna kuna kojima je zaposleno 77 dugotrajno nezaposlenih žena, projekt „Sinergijom do uspješnije zajednice“, kojim su osigurani asistenti u nastavi djeci na području Grada koja trebaju pomoć pri svladavanju gradiva i praćenju nastave, „Djetinjstvo bez gladi“ kojim je omogućena besplatna prehrana u školi za djecu čiji su roditelji korisnici zajamčene minimalne naknade Centra za socijalnu skrb, projekti vezani za raspolaganje i razvrstavanje otpada te mnogi drugi.

Izvrsni podaci, Grad Bjelovar smjestili su u sam vrh prema uspješnosti u korištenju EU fondova. Sa samoga začelja u samo godinu dana skočio je na visoko četvrto mjesto.

Uz sve odobrene projekte, mnogi su još u pripremi. Još četiri projekta su u evaluaciji, odnosno pred realizacijom i do kraja godine bi trebali biti odobreni. Najveći među njima je projekt „Vrtići po želji roditelja“, kojim bi trebao biti osiguran rad u trećoj smjeni. Ukupna vrijednost četiriju projekata je viša od 33 milijuna kuna. Tako bi u godinu i pol dana, ukoliko četiri spomenuta projekta budu odobrena, ukupna vrijednost realiziranih projekata iznosila više od 80 milijuna kuna, što se i očekuje.

Nadalje, do sredine rujna Grad će prijaviti novih 14 projekata ukupne vrijednosti između 40 i 50 milijuna kuna, a do kraja godine taj broj će dodatno rasti. Oko 5 projekata će se prijaviti u sklopu Europskog socijalnog fonda, dvije prijave idu na Mjere 741 ruralnog razvoja te ostali projekti. Očekuje se da će do kraja godine biti prijavljeno između 20 i 25 projekata.

Treba istaknuti da su ove brojke vezane isključivo za projekte financirane iz Europske unije. Gradu je odobreno i mnogo projekata iz nacionalnih fondova. Također, svi odobreni EU projekti dodatno su prijavljivani na razne fondove kojima se dodatno olakšavaju gradski izdaci. Kao što je i najavljivano, Grad Bjelovar prijavio se, i nastavit će se prijavljivati na sve projekte bilo da se su oni financirani iz europski ili nacionalnih fondova.

(FOTO: Štefan Brajković)

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content