Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

U Bjelovaru uspješno završila još jedna velika manifestacija – Večer nacionalnih manjina 2011.

Peta Večer nacionalnih manjina u Bjelovaru

Peta po redu Večer nacionalnih manjina u subotu, 26. studenoga 2011. godine zabilježila je do sada najveću posjećenost. Ova jubilarna priredba održana je po prvi puta u Školsko-športskoj dvorani koja je bila ispunjena gotovo do posljednjega mjesta (oko 1.500 posjetitelja).

Ovaj vrlo značajan kulturno-umjetnički događaj, pod pokroviteljstvom Grada Bjelovara, sve ove godine uspješno organizira Kulturno umjetničko društvo “Češka obec” Bjelovar.

Bjelovar su tom prilikom posjetili veleposlanici Češke i Albanije, gradonačelnik Grada Zagreba, saborski zastupnici, predstavnici vijeća i zajednica nacionalnih manjina te udruga.  Jaroslav Vojta, potpredsjednik Saveza Čeha, krovne organizacije češke nacionalne manjine u Hrvatskoj, koja je ovih dana obilježila 90. obljetnicu postojanja, gradonačelniku Grada Bjelovara Antunu Korušcu uručio je zahvalnicu za iznimnu suradnju s češkom nacionalnom manjinom u Bjelovaru.

Svi govornici pa tako i gradonačelnik Antun Korušec kazali su da je multikulturalnost potrebna i da ju Grad Bjelovar uvažava, njeguje i poštuje. Večer nacionalnih manjina to zajedništvo i poštivanje promiče.

Na ovoj sada već tradicionalnoj Večeri nacionalnih manjina nastupilo je jedanaest nacionalnih manjina, a po prvi puta nastupilo je i jedno hrvatsko društvo. Bila je najavljena i židovska plesna skupina  Or haŠemeš iz Zagreba, ali su zbog bolesti izvođača morali otkazali nastup. Osim pjesme, glazbe i plesa, posjetitelji su uživali i u tradicionalnim jelima, kolačima i pićima nacionalnih manjina ponuđenim u predvorju dvorane.

Društva koja su predstavila svoju kulturnu baštinu:

 1. Albansko – KUD “Shkendija” Zagreb
 2. Bošnjačko – BKUD “Sevdah” Zagreb
 3. Crnogorsko – Društvo perojskih crnogoraca “Peroj 1657” Vodnjan
 4. Češko – Češka Obec Bjelovar
 5. Mađarsko – MKUD “Pelmonostor” Beli Manastir
 6. Makedonsko – MKD “Makedonija” Split
 7. Romsko – RKUD “Darda” Darda
 8. Rusko – Udruga ruskog govornog područja u Međimurju “Kalinka” Čakovec
 9. Slovačko – SKUD “Ivan Brnjik Slovak” Jelisavac
 10. Srpsko – SKD PROSVJETA – KUD “Moslavina” Garešnica
 11. Ukrajinsko – UKPD “Taras Ševčenko” Kaniža
 12. Gosti: Hrvatsko društvo KUD “Matija Gubec” Gornja Stubica

Ljiljana Balažin
FOTO: Branka Sobodić

Peta Večer nacionalnih manjina - Informativni letak / 1.4 MiB /

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content