U Bjelovaru uspješno završila još jedna velika priredba Večer nacionalnih manjina

Večer nacionalnih manjina 2017., 25. studenoga 2017., školsko-sportska dorana u Bjelovaru FOTO: Grad Bjelovar www.bjelovar.hr

Jedanaesta po redu Večer nacionalnih manjina u subotu, 25. studenoga 2017. godine zabilježila je ponovo veliku posjećenost. Ovaj vrlo značajan kulturno-umjetnički događaj, pod pokroviteljstvom Grada Bjelovara i Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, sve ove godine uspješno organizira Kulturno umjetničko društvo „Češka obec“ Bjelovar.

Gradonačelnik Dario Hrebak sa zamjenicom Valnom Bastijančić Erjavec te predsjednicom Češke obeci Miruškom Lončar, dočekao je goste u Gradskoj upravi Grada Bjelovara. Bili su to: saborski zastupnik Vladimir Bilek, izaslanik predsjednika Savjeta za nacionalne manjine Aleksandra Tolnauera, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića Elizabeta Knorr, izaslanica veleposlanice Republike Srbije Mire Nikolić Ksenija Đukić te pomoćnica gradonačelnika Grada Zenice iz Bosne i Hercegovine Sumea Mujkanović. Na prijam je došao i župan Damir Bajs sa zamjenicima Tanjom Novotni Golubić i Sašom Lukićem te predsjednici županijskih i gradskih vijeća i predstavnika nacionalnih manjina ovog kraja, kao i predsjednica Saveza čeha. Zajedno su tada obišli štandove u predvorju Školsko-sportske dvorane pune tradicionalnih jela, kolača i pića koja su pripremile nacionalne manjine.

Svi govornici, pa tako i gradonačelnik Dario Hrebak koji je otvorio Večer nacionalnih manjina, kazali su da je multikulturalnost potrebna i da ju Grad Bjelovar uvažava, njeguje i poštuje.

Na ovoj, sada već tradicionalnoj i jedinstvenoj priredbi u Republici Hrvatskoj, nastupilo je devet nacionalnih manjina, među kojima se prvi puta predstavila poljska manjina. Posebni gosti ove su godine bili hrvatsko društvo i društvo iz Bosne i Hercegovine.

Pjesme, plesove i običaje, ali i gastronomske delicije predstavili su:

Češka manjina – KUD “Češka obec” Bjelovar
Mađarska manjina – Zajednica Mađara grada Bjelovara
Njemačka manjina – Zajednica Nijemaca u Hrvatskoj, Zagreb – Grupa “Rude” (KUD Oštrc), Rude
Poljska manjina – KU “Mikolaj Kopernik”, Zagreb – grupa „Wisla“
Romska manjina – KUD “Darda”, Darda, Udruga Roma Grada Bjelovara
Slovačka manjina – KUU “Franjo Strapač”, Markovac Našički
Slovenska manjina – KD “Ajda”, Umag
Srpska manjina – KD “Prosvjeta”, Daruvar, Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Bjelovara
Ukrajinska manjina – KPD “Taras Ševčenko”, Kaniža

Posebni gosti:
Hrvatsko društvo – HORKUD “Golub”, Bjelovar
Bošnjačko društvo – Ansambl “Bosnia folk”, Zenica, Bosna i Hercegovina

Back to top