Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Održana 12. večer nacionalnih manjina

Kulturno-umjetnička društva devet nacionalnih manjina te posebni gosti nastupili su u subotu, 24. studenoga 2018. godine u Dvorani europskih prvaka u Bjelovaru na 12. večeri nacionalnih manjina.

Svoje pjesme, plesove i običaje, ali i gastronomske delicije karakteristične za njihovu matičnu zemlju predstavili su bosanska, češka, mađarska, makedonska, njemačka, romska, ruska, slovačka, srpska nacionalna manjina, uz nastup većinskog naroda i gostiju iz Albanije i Češke. Sudjelovalo oko 400 izvođača koji su svojim nastupima oko dva i pol sata uveseljavali prepuno gledalište.

Organizator priredbe je Češka obec Bjelovar, a glavni pokrovitelj Grad Bjelovar.

Svake godine na ovu poznatu bjelovarsku priredbu dolaze i visoki gosti. Tako su ove godine, uz ostale, došli i saborski zastupnici za nacionalne manjine Vladimir Bilek, Ermina Lekaj Prljaskaj i Robert Jankovics. Došli su i predstavnici veleposlanstava Češke Republike Slavomír Goga i Mađarske Zorán Babity, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer, Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs te kancelar Bjelovarsko-križevačke biskupije prečasni Damir Vrabec.

Gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak je u svom obraćanju mnogobrojnoj publici rekao da mu je čast biti gradonačelnik grada koji poštuje i cijeni drugačije, ali i to drugačije prihvaća kao svoje i tu ne radi razlike. Da je tome tako, dokaz je dvanaesto izdanje Večeri nacionalnih manjina.

Glazba, ples i pjesma svugdje se razumiju. Prelaze jezične i sve ostale barijere i stvaraju zajedništvo, učvršćuju međusobne odnose, sklapaju prijateljstva. Osim što promiču toleranciju, ovakvi događaji pronose i ime Bjelovara širom države i Europe, a činjenica da u njemu živi čak 21 nacionalna manjina od 22 registrirane u Hrvatskoj daje do znanja da nikako nije slučajno što se Večer nacionalnih manjina održava baš ovdje i nigdje drugdje u Hrvatskoj, istaknuo je gradonačelnik Dario Hrebak.

Tom prilikom, zahvalio se Češkoj obeci i njezinoj predsjednici Miruški Lončar na uloženom trudu i odricanju da bi svaki detalj Večeri imao svoj smisao. Također, zahvalio se i Savjetu za nacionalne manjine Republike Hrvatske i njegovom predsjedniku Aleksandru Tolnaueru što sve podržava već godinama i samim time daje velik značaj priredbi. Uputio je zahvalu i svima prisutnima što su svojim dolaskom odlučili promicati toleranciju i živjeti u slozi.

Podijeli s prijateljima!
Back to top