Bjelovar obilježio vraćanje skulpture “Bjelovarac” Vojina Bakića

Grad Bjelovar svečano je obilježio vraćanja obnovljene skulpture „Poziv na ustanak“ ili „Bjelovarac“ bjelovarskog kipara Vojina Bakića. U srijedu su, 8. prosinca 2010. godine u Spomen parku Borik taj događaj uveličali predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović i drugi visoki gosti, među kojima i izaslanik predsjednice Vlade Jadranke Kosor, ministar kulture Božo Biškupić, ministar turizma Damir Bajs, saborske zastupnice Đurđa Adlešič, Karmela Caparin i Zdenka Čuhnil, župan Bjelovarsko-bilogorske županije Miroslav Čačija sa suradnicima, predstojnica Ureda državne uprave Branka Saks, predsjednik Gradskog vijeća Željko Maletić sa članovima Gradskog vijeća, gradonačelnik Bjelovara  Antun Korušec, zamjenik gradonačelnika Ante Topalović i predsjednica Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Vesna Čulinović Konstantinović.

Skulptura Bjelovarac postavljena je 1946. godine na Boriku. Vojin Bakić ga je darovao svom rodnom gradu u spomen na četvoricu svoje braće koji su ubijeni kao antifašistički borci. Godine 1991. skulptura je minirana. Upornošću inicijativne grupe za obnovu skulpture „Bjelovarac” Vojina Bakića u sastavu dr. sc. Snješka Knežević, akademik Tonko Maroević, dr. sc. Zvonko Maković i Dušan Matić, te potpisom 140 uglednika u apelu za obnovu skulpture, Ministarstvo kulture je osiguralo sredstva za realizaciju ovoga projekta. Grad Bjelovar uredio je devastirani Spomen park Borik gdje je vraćena obnovljena skulptura Vojina Bakića. Radovi na rekonstrukciji skulpture povjereni su Hrvatskom restauratorskom zavodu, točnije, akademskom kiparu Alanu Vlahovu koji je zajedno s ravnateljem Hrvatskog restauratorskog zavoda Ferdinandom Mederom i ravnateljem Ljevaonice umjetnina ALU Željkom Mačešićem tim povodom došao u Bjelovar. Uz inicijativnu grupu, svečanosti su nazočile i unuke Vojina Bakića Ana Martina i Vjera Bakić.

Predsjednik Republike Hrvatske posjetio je taj dan i Bjelovarsko-križevačku biskupiju i biskupa Vjekoslava Huzjaka i tvrtku Cormo d.o.o. Bjelovar, prvu green field investiciju ovoga kraja. Predsjednik se na kraju sastao i s obrtnicima Bjelovarsko-bilogorske županije gdje se razgovaralo o poteškoćama u gospodarstvu te prevladavanju krize.

Ljiljana Balažin
FOTO: Dubravka Dragičević

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content