Uručene zahvalnice bjelovarskim Husarima

Uručene zahvalnice bjelovarskim Husarima

U Beču su, 10. studenoga 2011. godine uručene spomen medalje i zahvalnice predstavnicima hrvatskih povijesnih postrojbi koje su 16. srpnja ove godine sudjelovali na pokopu Otta von Habsburga u Beču.

Spomen medalje je uručio nadvojvoda Karl von Habsburg, poglavar carske austrijske i hrvatsko-ugarske kraljevske kuće. Uručenje spomen medalje upriličeno je u vojarni Marije Terezije u Beču. U ime povijesne postrojbe hrvatske vojske Bjelovarski graničari – Husari 1756. spomen medalju je primio dozapovjednik Ivan Marković kao i zahvalnice za ostale pripadnike povijesne postrojbe koji su prisustvovali pokopu Otta von Habsburga 16. srpnja 2011. godine. Zahvalnice su dobili: Ivica Pirin, Mate Kirinčić i Slaven Perec.

Uz našu povijesnu postrojbu spomen medalje su primili i Viteško alkarsko društvo Sinj, Kliški uskoci, Zrinska garda iz Čakovca, Husari iz Karlovca, Građanska garda iz Varaždina, te Claude Grbeša, prvi tajnik Ministarstva vanjskih poslova. Tom prigodom Karl von Habsburg je rekao kako je njegov pokojni otac bio veliki prijatelj Hrvatske i njezin državljanin te kako je godinama mnoge u Europi uvjeravao da je Hrvatskoj mjesto u europskoj obitelji. Naglasio je i kako se posljednjih dana svoga života posebno radovao završetku pristupnih pregovora. U petak, 11. studenoga naše izaslanstvo položilo je vijenac na središte bečkog groblja na grob hrvatskih junaka austro-ugarske vojske, feldmaršala baruna Svetozora Borojevića von Bojne, zvanog ,,Lava od Soče” i generala Stjepana baruna Sarkotića von Lovćena, posljednjeg zemaljskog poglavara BiH, vojnog upravitelja Dalmacije i Crne Gore.

Tekst i foto: Ivan Marković

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content