Završava projekt geotermalne bušotine u Velikom Korenovu

Hrebak: S toplom vodom Bjelovar postaje hrvatski Island

Bjelovar koji će u narednih desetak godina biti prvi energetski održiv grad, u ovom trenutku ima u provedbi 200 milijuna eura projekata što je vrijednost pola Pelješkog mosta – kazao je gradonačelnik Hrebak

 
Bjelovar u ovom trenutku ima u provedbi 200 milijuna eura projekata, najvećim dijelom financiranih iz europskih fondova. To je vrijednost pola Pelješkog mosta – izjavio je gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak koji je s ministrom regionalnog razvoja i fondova EU, Šimom Erlićem danas obišao jedan od ključnih projekata – geotermalnu bušotinu u Velikom Korenovu.

U Korenovu je 9. veljače počelo bušenje koje će trajati oko dva tjedna, a očekuje se da se na dubini od 1500 metara pronađe voda temperature 70 – 80 stupnjeva C. U tri dana stiglo se do 293 metra. Stavljene su sve cijevi u bušotinu, izvršeno je cementiranje između cijevi i stijenke bušotine, te se nastavlja bušenje.

Projekt geotermalne bušotine ukupno je vrijedan 4,4 milijuna eura, a sufinancirali su ga s 1,3 milijuna eura Vlade Kraljevine Norveške, Islanda i Lihtenštajna, te s milijun eura Ministarstvo regionalnog razvoj i fondova EU, dok ostatak financira sam grad Bjelovar.

Bušotina s nalazi u centru poslovne zone Veliko Korenovo, a najveća prednost je to što će u neposrednoj blizini prolaziti brza cesta koja bi trebala biti gotova do 1.1. 2026. – kazao je Hrebak.

Dodao je da će projekt bušotine biti gotov za četiri tjedna, a plan je da ova geotermalna bušotina za par godina grije ne samo cijelu poslovnu zonu gdje se mogu graditi staklenici, sušare i poduzetničke hale, nego i Terme Bjelovar, te Bjelovarski sajam. Prema gradonačelnikovim riječima, Bjelovar je, kao grad s najnižim porezima u Hrvatskoj, idealna oaza za investicije, a samo u narednih nekoliko godina, u poslovnoj zoni Korenovo, trebalo bi se zaposliti preko 2000 ljudi.

Bjelovar će biti prvi grad u Hrvatskoj koji će se grijati i koristiti geotermalnu energiju za svoje potrebe – najavio je Hrebak.

Kazao je kako se u narednih deset godina na području grada planira izgraditi još pet geotermalnih bušotina čime bi Bjelovar postao energetski potpuno održiv grad.

Ovo je projekt koji može promijeniti Hrvatsku i ohrabriti i druge gradove da krenu našim stopama. Bjelovar je prvi grad u Hrvatskoj koji je tako daleko odmakao s provedbom projekta geotremalne energije i počeo s bušenjem – kazao je Hrebak, naglasivši dobru suradnju grada, županije i resornog ministarstva.

Ministar Erlić prilikom posjeta Bjelovaru, obišao je, osim geotermalne bušotine u Velikom Korenovu, i lokaciju Zelenog centra, te lokaciju budućeg Garden Housea na kojem će biti i Terme Bjelovar. Oba projekta financiraju se iz ITU mehanizma. Erlić je naglasio kako je Bjelovar predvodnik u Hrvatskoj među gradovima s ulaganjima u zelenu energiju i integriranim investicijama.

Kao Vlada dajemo apsolutnu podršku gradonačelniku Hrebaku za ulaganja u geoterme, ali i u cijeli niz projekata koji će se vezati s integriranim ulaganjima kroz ITU mehanizam za gradove, kojim smo gradu Bjelovaru osigurali 22 milijuna eura za projekte od kojih će neki upravo koristiti geotermalnu energiju – kazao je ministar.

Podsjetio je kako su geoterme neiskorišten potencijal u Hrvatskoj, te dodao da su putem ITU mehanizma osigurali i sredstva za projekt Garden House, koji će također koristiti geotermalnu energiju.

Dodao je da su gradonačelniku uručili ugovor vrijedan 400 tisuća eura za provedbu ITU mehanizma, kao i još 15 tisuća eura za provedbu strategije koji će pomoći Bjelovaru u ovim projektima.

Župan Marko Marušić kazao je kako Bjelovar ima impresivne projekte i konkretne rezultate, te da je dobar primjer za sve ostale kako bi se stvorili što kvalitetniji uvjeti za život.

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content