Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Završila još jedna godina projekta Sinergijom do uspješnije zajednice

Grad Bjelovar već godinama osnovnoškolcima s poteškoćama u razvoju osigurava pomoćnike u nastavi putem različitih programa i natječaja. U početku, 2010. godine, osigurani su putem Vladinog programa javnih radova, od jeseni 2014. pak pomoćnici su financirani putem programa Mladi za mlade Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Udruge osoba oštećena sluha, Udruge tjelesnih invalida Bjelovar te prvi puta iz projekta „Sinergijom do uspješnije zajednice“. Projekt Sinergije u Bjelovaru tako traje treću godinu zaredom, a u srijedu je, 31. svibnja 2017., održana i završna konferencija tog projekta kako bi javnost upoznali s njegovim rezultatima. 
Prisutne je s projektom upoznao pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Bjelovara Milan Mateković i voditelj projekta Zdravko Pavec, a prisutnima se obratila i pomoćnica u nastavi Dijana Novosel koja je iznijela svoja iskustva u radu s učenicima s teškoćama u razvoju. Podršku projektu svojim dolaskom dala je i zamjenica gradonačelnika Lidija Novosel.
Grad Bjelovar je u kolovozu 2016. godine uspješno prijavio svoj projektni prijedlog „Sinergijom do uspješnije zajednice“ za osiguranje pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju na natječaj Europskog socijalnog fonda kojeg provodi Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.
Tim projektom ostvareno je financiranje iz sredstava Europskog socijalnog fonda i Državnog proračuna Republike Hrvatske u iznosu od 1.688.739,60 kuna te iz proračuna Grada Bjelovara 148.748,92 kuna, što je ukupno 1.837.488,52 kuna za školsku godinu 2016./2017. godinu.
To je neposredna potpora za 39 učenika s teškoćama koji pohađaju pet osnovnih škole. Oni su dobili 35 pomoćnika u nastavi i dva stručna komunikacijska posrednika.
Cilj svega je inkluzivnim obrazovanjem pridonijeti jačanju osjećaja pripadnosti i samopoštovanja kod učenika s teškoćama u razvoju, olakšavanju procesa učenja te razvoja empatije kod drugih učenika, prihvaćanja i poštivanja individualnih razlika.
Svi odabrani pomoćnici u nastavi prošli su potrebnu edukaciju. Edukaciju je provelo Pučko otvoreno učilište koje inače provodi Program osposobljavanja za poslove pomoćnika, a koji je odobrilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta još 2012. te su usvojili kompetencije potrebne za rad s učenicima s teškoćama. Nakon edukacije, svi kandidati su uspješno položili ispit, za što su dobili i pripadajuće uvjerenje.
Radni zadaci pomoćnika obuhvaćaju pomoć u učenju, pomoć u komunikaciji, odnosno socijalnoj uključenosti i pomoć u obavljanju školskih aktivnosti i zadataka, a sve radi
poboljšanja učeničkih obrazovnih postignuća, uspješnije socijalizacije i emocionalnog funkcioniranja.
Grad Bjelovar projekt Sinergije redovito i promovira u javnosti. U skladu s tim, u svibnju se uključio u projekt Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te je u središtu grada održano predstavljanje projekata financiranih iz europskih fondova koji su dali doprinos lokalnom razvoju. Uz projekte „Djetinjstvo bez gladi“ i Energetsku obnovu Dječjeg vrtića Bjelovar, upravo takav jedan projekt je i „Sinergijom do uspješnije zajednice“ za koji u Gradu Bjelovaru vjeruju da će proći na natječaju i sljedeće školske godine.
 
Grad Bjelovar sustavno brine o odgoju i obrazovanju, što potvrđuje i činjenica da je ove godine planirano oko 37,5 milijuna kuna iz proračuna u tu svrhu. Kao osnivaču pet bjelovarskih osnovnih škola, osnovnoškolstvo je i prioritet za što je ove godine u proračunu izdvojeno 13.248.605,00 kuna, što čini udio od 12,53% izvornih prihoda u proračunu. Osnovne škole u Bjelovaru pohađa oko 3100 učenika od čega ih je oko 280 s teškoćama u razvoju. Upravo radi tih učenika, Grad Bjelovar od 2010. godine osigurava pomoćnike u nastavi i od tada do danas s učenicima je radilo njih čak 162-je.
 
 
Tekst i fotografije: Kristina Turković Lovrić
 
 
 
Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content