Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Terezijana nudi program za sve naraštaje

Terezijana – tradicionalna turistička, kulturna i zabavna manifestacija, koja će 22. godinu zaredom zabavljati Bjelovarčane, trajat će od 16. do 18. lipnja 2017. Prijašnje dvije godine bila je raspoređena na više vikenda u lipnju, no ove se godine vraća svojem početnom obliku te će sva događanja biti koncentrirana ipak na samo jedan vikend. O događanjima na toj manifestaciji javnost su na konferenciji za novinare u četvrtak, 25. svibnja 2017., izvijestili zamjenica bjelovarskoga gradonačelnika Lidija Novosel, direktorica Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar Ana Kelek, zapovjednik Povijesne postrojbe Bjelovarski graničari husari 1756. Josip Trogrlić i viši referent za kulturu Grada Bjelovara Tvrtko Hopek, a prisutni su bili i pročelnik za društvene djelatnosti Grada Milan Mateković te Đuro Kličko, član Povijesne postrojbe Bjelovarski graničari husari 1756.
 
–      Pripremljeno je mnogo događanja za samu Terezijanu, ali i uoči Terezijane te vikend prije. Bit će i dječjih programa, koncerata, sportskih aktivnosti, svega što naše građane može zanimati. Ono što nam je posebno drago je što je nastavljena tradicija scenskog prikaza dolaska carice Marije Terezije u naš grad gdje je važnu ulogu dobila naša Povijesna postrojba Bjelovarski graničari husari 1756., koji će uz svoje snage imati i goste iz Mađarske. Imamo dobru suradnju s mađarskim husarima i oni će doći i upotpuniti Terezijanu. Napominjem kako je program Terezijane usuglašen s članovima Turističkog vijeća Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar te je i terminski usklađen kako se ne bi preklapao s manifestacijama u susjednim gradovima. Grad Bjelovar glavni je pokrovitelj bjelovarske manifestacije s 220 tisuća kuna, dok će cijela Terezijana stajati oko 300 tisuća kuna, rekla je zamjenica Novosel najavljujući najveću gradsku manifestaciju.
 
Direktorica Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar Ana Kelek predstavila je cijeli program manifestacije te je, također, istaknula scenski prikaz dolaska carice, koji je ove godine pomalo dorađen. Naime, bit će uprizoren i svečani bal u povodu caričina dolaska uz HORKUD Golub i naše husare, a sve će se odvijati na pozornici ispred Gradskog muzeja. Najavila je koncerte S.A.R.S.-a, Jelene Radan, grupe Vigor, klape Intrade i Tomislava Bralića te domaćih snaga, bjelovarske grupe Les na čelu s vokalom Tvrtkom Hopekom.
Na Terezijani će svatko pronaći ponešto za sebe – od dječjih predstava, žonglerske skupine, likovne radionice „Moj grad u boji“ koje su pokrenuli studenti zagrebačke Likovne akademije, biciklistička utrka za najmlađe na biciklima bez pedala NOGOgur-CIKLOfur i dječjeg festivala „Djeca, radost, pjesma“ do štandova s domaćim proizvodima i suvenirima. Treba spomenuti i već poznati događaj pod nazivom „43 jam“ koji je namijenjen onima koji vole urbanu glazbu i grafite. Održat će se na Gradskom bazenu dva dana zaredom, a u sklopu događaja u Bjelovar će doći i 20 grafitera iz cijele Europe koji će obojati pet gradskih pročelja.
Uz sve to, Turistička zajednica odlučila je još i zagrijati građane za kulturom i zabavom bogat vikend. Uoči Terezijane, u četvrtak 15. svibnja, kada je i blagdan Tijelova, organizirana je Terezijana plus. U vikend će nas uvesti Dixieland band Bjelovar i Vojo Šiljak koncertom u spomen na našeg poznatog pjevača i Bjelovarčanina Ivu Robića, a nakon toga zasvirat će i Bosutski bećari.
Dobra najava svega bit će i vikend ranije koji će proteći u znaku sporta i rekreacije. U nedjelju, 11. lipnja 2017., održat će se biciklistički maraton XCM Terezijaner te 2. sajam airsofta pokraj paviljona u središtu grada.
 
 
Tekst: Kristina Turković Lovrić
Fotografije: Dubravka Dragičević
 
 
 
Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content