Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Značajan geotermalni potencijal u Velikom Korenovu

Na temelju provedenih specijalističkih naftno-geoloških analiza i dostupnih podataka zaključeno je da postoji značajan geotermalni potencijal na lokalitetu u Velikom Korenovu, koji bi istražnim radovima na budućoj proizvodnoj geotermalnoj bušotini trebali biti i definirani. Podsjetimo, za tu je bušotinu mjerodavno Ministarstvo nedavno dalo i odobrenje, a bušit će se na dubini do 1500 metara.

Govoreći o pametnom gradu, kao i o zelenoj održivoj ekonomiji, odlučili smo se za realizaciju bjelovarskih toplica. Poznato je već desetljećima da Bjelovar leži na izvorima tople vode, no do sada se nošta po tom pitanju nije potezalo. Upravo radi spoznaje o količini te tople vode, odlučili smo se za dodatni projekt koji radimo u suradnji s Geotehničkim fakultetom u Varaždinu. Riječ je o gradnji nove bušotine na dubini od oko 1500 metara. To indicirano geotermalno ležište, koje je klasificiramo u srednjetemperaturna ležišta s temperaturom od oko 70 stupnjeva, ima potencijal za iskorištavanje u gospodarske svrhe. Bušotina se nalazi oko 800 metara od postojeće bušotine iskopane za buduće toplice. Dobivenu vodu iz nove bušotine planiramo koristiti za toplanu koja bi trebala grijati grad, a zamišljeno je da se provede po trasi stare pruge. Nadalje, koristit će se i za grijanje industrijskih hala te poljoprivrednu proizvodnju, točnije grijanje staklenika – pojašnjava gradonačelnik Dario Hrebak prilikom obilaska terena budućih Termi.

Taj golemi energetski potencijal mogao bi se, kažu, među ostalim, koristiti i za dogrijavanje budućih vanjskih bazena, Poslovnu zonu Korenovo, plastenike. Izrada projekta, ističu, trebala bi trajati još više od godine prije početka bušenja. Gradonačelnikove riječi novinarima su potvrdili i brojni stručnjaci s varaždinskog Geotehničkog fakulteta i iz mnogih tvrtki koje se bave geotermalnim izvorima i njihovim iskorištavanjem te su radili na dosadašnjoj, prvoj bušotini u Velikom Korenovu. Vrijednost investicije nove bušotine, koja će se nalaziti u blizini prve, no s druge strane ceste, predviđena je na 20.250.000,00 kn. Gradonačelnik je istaknuo kako se čekaju natječaji iz europskih fondova.

Istraživanje će se provoditi prema Zakonu o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika, a natječaj je za to dobila gradska tvrtka Terme Bjelovar. Dozvola je izdana na rok od pet godina, s vrlo zahtjevnim radovima koji se odnose na svaku godinu. Prema našim izračunima povrat sredstava uloženih u bušotinu te njezino korištenje sa srednjim kapacitetom osam mjeseci na godinu, dogodio bi se za četiri do pet godina uz uvjet da imamo korisnike, zaključio je Mladen Škrlec, stručnjak za geotermička istraživanja.

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content