Potpisan Ugovor o unapređenju svinjogojske proizvodnje

Grad Bjelovar i Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu dogovorili su suradnju na projektu „Unapređenje svinjogojske proizvodnje na području Grada Bjelovara“. Istraživačku studiju koju će izraditi i provesti Agronomski fakultet, Grad će financirati s 50.000 kuna. Sukladno tome, u srijedu, 24. siječnja 2018., gradonačelnik Dario Hrebak te dekan Agronomskog fakulteta Zoran Grgić, u maloj gradskoj vijećnici, potpisali su Ugovor o međusobnoj suradnji.

Studijom se, među ostalim, želi povećati broj nukleus stada svinja pasmina uključenih u hrvatski uzgojni program, povećati broja grla svinja u stadima, poboljšati proizvodne rezultate u uzgoju rasplodnih svinja te educirati uzgajivače.

  • Do ove ideje došli smo provođenjem projekta Bjelovarskog doručka, prilikom kojeg smo ustanovili da nemamo svinja koje su uzgojene i prerađene na ovom području. S obzirom da je Bjelovar tradicionalno bio orijentiran na svinjogojski uzgoj, za koji na našem području postoji dobra genetika, cilj ove suradnje je stvoriti bjelovarsku svinju. To znači da će nam stručnjaci s Agronomskog fakulteta sugerirati koja bi to vrsta svinje trebala biti te na kojim bi se obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima trebala uzgajati. Tako bi se kvalitetno, svježe i domaće meso našlo na jelovnicima naših škola i vrtića, ali i na tržištu diljem Hrvatske, rekao je gradonačelnik i dodao da to nije projekt pokretanja proizvodnje na veliko.

Dekan Agronomskog fakulteta Zoran Grgić rekao je da Ministarstvo poljoprivrede želi aktivno upravljati određenim sektorima među kojima je i svinjogojstvo te dodao kako se ta gospodarska grana može brzo obnoviti.

  • Grad će sigurno pomoći proizvođačima i prerađivačima, a na nama je da odradimo tehnološki i znanstveni dio, odnosno da ih educiramo o važnosti uzgoja po određenim pravilima i procedura. Fakultet će se potruditi naći i druge izvore financiranja kako bi ovaj projekt ostvario još bolje rezultate te kako bi kvaliteta konačnog proizvoda bila još veća, istaknuo je Grgić.

U projekt su trenutačno uključena četiri obiteljska poljoprivredna gospodarstva na kojima će se vršiti istraživanje: OPG Milorad Rebić, OPG Anka Valent, OPG Milka Čuić i OPG Mario Biškup, rekla je rekla je pročelnica gradskog Upravnog odjela za gospodarstvo Sonja Novak i dodala kako će se na osnovi ukupnog broja OPG-a koji se namjeravaju baviti svinjogojstvom izrađivati potpore u svinjogojstvu za iduću godinu.

Okupljenima su se obratili i voditelj projekta Dubravko Škorput te izvanredni profesor na Agronomskom fakultetu i suradnik na projektu Zoran Luković.

U ime OPG-ovaca na čijim će se imanjima vršiti istraživanje zahvalio se Vlado Biškup, predsjednik Udruge uzgajivača rasplodnih svinja Bjelovar.

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content