Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Počinju 18. susreti profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade – Assitej

Najavljeni 18. susreti profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade – Assitej, 5. travnja 2016., mala vijećnica Grada Bjelovara FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr

Hrvatski centar Assitej, u suradnji s Gradom Bjelovarom, od 11. do 15. travnja 2016. u Bjelovaru organizira Susrete profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade. Riječ je o državnoj manifestaciji pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture koja se održava već 18. put, od čega je 5. put u Bjelovaru. O svemu tome više se moglo doznati na konferenciji za novinare, u utorak 5. travnja 2016., na kojoj su prisustvovali gradonačelnik Bjelovara Antun Korušec, njegove zamjenice Lidija Novosel i Jasna Višnjević, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Milan Mateković, predsjednik HC Assitej Leo Vukelić, izvršna organizatorica Assiteja Irena Hlupić Rašo.

Sve će, u biti, početi i prije 11. travnja i to već ovoga vikenda 9. i 10 travnja 2016. kada se održavaju radionice pod nazivom Osnove scenskog pokreta s tehnikom mime (pantomime), koje će voditi Damir Borojević, osnivač kazališta „Daska“ iz Siska, rekla je Lidija Novosel, zamjenica bjelovarskoga gradonačelnika. Istaknula je i zadovoljstvo suradnjom s Hrvatskim centrom Assitej. Zahvalila im je što su 5.put omogućili bjelovarskoj djeci i mladima da u svom gradu vide najbolje predstave u Hrvatskoj. Nastavila je kako će od 11. do 15. travnja zainteresirani imati priliku pogledati 11 predstava dramskih studija i kazališta koji dolaze iz Pule, Rijeke, Čakovca, Karlovca, Zagreba, Zadra, Šibenika, Varaždina i Velike Gorice. Predstave će se održati u Domu kulture i Bjelovarskom kazalištu, a ulaz je slobodan.

Grad Bjelovar tu će manifestaciju poduprijeti i novčano. Osigurano je 30 tisuća kuna, rekla je zamjenica Novosel.

Predsjednik HC Assitej, Leo Vukelić, izrazio je veliko zadovoljstvo sa suradnjom s Gradom Bjelovarom te je istaknuo da je petogodišnje održavanja Susreta u Bjelovaru dokaz da su prezadovoljni i presretni da imaju takvoga domaćina s kojim mogu prenositi svoje glavne ideje u cilju obrazovanja djece i mladih. Prisutne je upoznao općenito s radom Hrvatskoga centra Assitej koji ove godine slavi 20. rođendan. Napomenuo je kako predstave na Susretima ocjenjuje prosudbeno povjerenstvo, koje će na kraju proglasiti najbolje.

Jako sam ponosna da je naš grad domaćin jednog takvog susreta koji ima profesionalni, pedagoški i didaktički smjer, da je prosudbeno povjerenstvo sastavljeno od stručnih ljudi i da u Bjelovaru imamo povlasticu da prosvjetni djelatnici, koji se bave radom s djecom u dramskom području, imaju priliku naučiti, vidjeti i dobiti nove spoznaje, rekla je izvršna organizatorica Assiteja, Irena Hlupić Rašo. Djeca su također važan čimbenik manifestacije, dodala je, jer su publika koja upija sve što je novo, razvijaju tako samopouzdanje i empatiju.

U pet godina, koliko je Bjelovar domaćin Assiteja, kroz manifestaciju je prošlo 1200 sudionika, odigrano je 500 predstava koje je vidjelo više od osam tisuća djece i mladih. Susreti profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade – Assitej, dio su festivala Bjelovarski odjeci kazališta, koji se odvija u tri dijela. Prvi dio, Mali BOK fest, je održan u ožujku, drugi je upravo Assitej, a treći je BOK fest s predstavama za odrasle koji počinje u svibnju.

TEKST: Kristina Turković
FOTO: Dubravka Dragičević

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content