Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Bjelovarski Husari sudjelovali na Međunarodnom vojničkom skupu husara u Mađarskoj

Bjelovarski Husari sudjelovali na Međunarodnom vojničkom skupu husara u gradu Igalu u Mađarskoj, 23. srpnja 2016. FOTO:Kristina Turković www.bjelovar.hr

Bjelovarski Husari treću godinu zaredom sudjelovali su na Međunarodnom vojničkom skupu husara u Mađarskoj. Skup, na kojemu je sudjelovalo 85 husara iz Mađarske, Njemačke, Rumunjske i, naravno, iz Hrvatske, održao se peti put u toj zemlji, a drugi put u gradu Igalu, nedaleko od Kapošvara. Uz Bjelovarčane, članove Povijesne postrojbe Bjelovarski graničari – Husari 1756, predstavili su se i Varaždinci.

Uoči otvorenja Međunarodnog vojničkog skupa husara, u subotu, 23. srpnja 2016., naši Husari s domaćinima su položili vijence i odali počast mađarskim žrtvama Prvog i Drugog svjetskog rata pokraj spomen obilježja koji se nalazi na crkvi u središtu grada.

Husari su potom formirali kolonu i prošli gradom do takozvanog bojišta na kojemu se održavala središnja svečanost, a gdje su pokazali što znaju i umiju. Deset bjelovarskih Husara-konjanika odisalo je zavidnom kondicijom i uvježbanošću. Prisutni posjetitelji uživali su u raskošnim odorama koje husarima nije bilo teško nositi ni na 36 stupnjeva, koliko je pokazivao termometar toga popodneva jer, kažu, to je velika čast.

Scenski prikaz novačenja mladoga husara, mačevanje i borbe oduševile su prisutne, a naši Husari spremnost i uvježbanost pokazali su u svom nastupu uz glazbu, u popularnom karuselu.

Cilj svega je jačanje veze između naroda, razmjena iskustava i suradnja. Mi smo već posjetili Bjelovar i kada smo prvi put došli, toliko smo bili lijepo primljeni da smo odlučili da moramo i dalje njegovati suradnju, prijateljstvo i redovito se posjećivati, rekao je pukovnik János Bosnyák, zapovjednik 3. husarske pukovnije Franje Ferdinanda iz Kapošvara, koja je bila i organizator skupa.

Pukovnik Bosnyák tom prilikom je spomenuo i Deklaraciju o partnerstvu, koju su mađarski husari potpisali s bjelovarskima 23. studenog 2013. te na taj način dogovorili njegovanje vojne tradicije, međusobno pomaganje, otkrivanje i promicanje detalja iz zajedničke povijesti.

U sklopu priredbe, pukovniku Josipu Trogrliću, zapovjedniku Povijesne postrojbe Bjelovarski graničari – Husari 1756, uručeno je priznanje i orden – zlatni husarski križ što je i najviše husarsko odličje koje se daje za istaknuto zalaganje i sveukupan razvoj husarskih postrojbi na konjima.

Čast našim Husarima, ali i domaćinima, iskazala je i zamjenica gradonačelnika Grada Bjelovara Jasna Višnjević koja je došla u Igal na otvorenje Međunarodnog vojničkog skupa husara.

Sve što su potpisali u Deklaraciji o partnerstvu, naši i vaši Husari njeguju već niz godina prije samoga potpisivanja što nas jako veseli, a iz zajedničke suradnje i različitih susreta, iznikla su i divna prijateljstva koja ostaju za cijeli život. Bjelovarski Husari u našem su gradu vrlo cijenjeni i poznati te nijedna manifestacija, ne samo gradska već i ona od državne važnosti, ne prolazi bez njihova sudjelovanja, rekla je u svom govoru zamjenica Višnjević te je zahvalila mađarskim husarima na gostoprimstvu kao i gradonačelniku Igala Gyuli Obbásu, koji i sam sudjeluje u svim husarskim priredbama i manifestacijama.

Zamjenica bjelovarskog gradonačelnika iskoristila je priliku da upozna prisutne s projektom Grada Bjelovara koji je od velike važnosti i za naše Husare. Grad Bjelovar je, naime, s Agronomskim fakultetom u Zagrebu u ožujku ove godine potpisao Ugovor o međusobnoj suradnji na izradi studije pod nazivom „Program reafirmacija uzgoja konja pasmine gidran u Republici Hrvatskoj“. Riječ je o pasmini konja koje jašu upravo bjelovarski Husari, a cilj je zaštititi njihov uzgoj gidrana na našem prostoru, a uzgajivačima osigurati bolje uvjete za rad. Naš gidran bi se tako trebao naći na popisu tradicionalnih i uzgojno zaštićenih pasmina Hrvatske.

Na kraju, zamjenica Višnjević pozvala je mađarske Husare u posjet Bjelovaru u rujnu u povodu Dana Grada Bjelovara i Dana bjelovarskih branitelja gdje će nastupiti zajedno s našim Husarima i predstaviti se Bjelovarčanima.

TEKST I FOTOGRAFIJE: Kristina Turković

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content