Bjelovarski Husari na posljednjem ispraćaju nadvojvode Otta von Habsburga

Bjelovarski Husari na posljednjem ispraćaju nadvojvode Otta von Habsburga

U povodu smrti sina posljednjeg austrijskog cara, nadvojvode Otta von Habsburga, počasnog građanina Grada Bjelovara, gradonačelnik Antun Korušec u ime Grada Bjelovara i povijesne postrojbe Bjelovarski graničari – Husari 1756 uputio je obitelji nadvojvode Otta von Habsburga telegram sućuti.

Na poziv Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH na pogrebu nadvojvode Otta von Habsburga 16. srpnja 2011. godine u Beču, uz hrvatske povijesne postrojbe, sudjelovali su i bjelovarski Husari za čije je odore obitelj Otta von Habsburga ustvrdila da su među najljepšima i najautentičnijima. U ispraćaju nadvojvode sudjelovali su husari Ivan Marković, Ivica Pirin, Mate Kirinčić i Slaven Perec.

Obitelj pokojnog Otta von Habsburga zamolila je bjelovarske Husare da sudjeluju i na misi zadušnici koja će se održati u ponedjeljak, 18. srpnja 2011. godine u 17 sati u Bazilici Srca Isusova u Zagrebu.

Gradsko vijeće Grada Bjelovara je 1997. godine jednoglasno donijelo Odluku o proglašenju nadvojvode Otta von Habsburga počasnim građaninom Grada Bjelovara. Grad Bjelovar tada je prepoznao da nadvojvoda Otto von Habsburg u Europskom Parlamentu i u drugim kontaktima zastupa hrvatske interese, a time i interese Grada Bjelovara. Osim toga, on je potomak carice Marije Terezije koja je donijela odluku o izgradnji grada na mjestu današnjeg Bjelovara po nagovoru svojih vojnih i političkih savjetnika. Izgradnja Bjelovara kao vojnog, a potom i kao administrativnog sjedišta ovog kraja, započela je 1756. godine.

Ljiljana Balažin
FOTO: Ivica Pirin

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content