Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Dječje gradsko vijeće najavilo Zelenu čistku i Sat za planet Zemlju

Sjednica Dječjeg gradskog vijeća Grada Bjelovara održana je u utorak, 21. ožujka 2017. Malim vijećnicima, uz malu gradonačelnicu Janu Brestovečki, na sastanku su se pridružili i gradonačelnik Antun Korušec te njegova zamjenica Lidija Novosel.
Tom su prilikom najavljene dvije akcije – „Sat za planet Zemlju“ i „Zelena čistka“.
 
„Sat za planet Zemlju” je najveća globalna volonterska akcija koja se održava već desetu godinu zaredom. Pridruživanjem akciji potrebno je na sat vremena u određenom terminu ne koristiti električnu energiju, čime se nastoji podići razina svijesti o potrebi štednje energije i prirodnih resursa planeta Zemlje, ali i sudjelovati u borbi protiv negativnih posljedica klimatskih promjena. Akciji će se i ove godine pridružiti Grad Bjelovar. Javnu rasvjetu će isključiti u subotu, 25. ožujka 2017., od 20:30 do 21:30 sati. Mala gradonačelnica Jana Brestovečki zamolila je sve građane da u to vrijeme ne pale svjetla u domaćinstvima, ali ni mobitele, televizore i sve ostale uređaje.
 
Dječje gradsko vijeće zajedno s predstavnicima Grada Bjelovara uključit će se i u akciju „Zelena čistka“, koja se održava 22. travnja 2017.
 
–       Grad Bjelovar će se Zelenoj čistki priključiti šestu godinu zaredom. Uputit ćemo pozive svim ustanovama, institucijama i pojedincima koji se žele priključiti, ali i prijaviti određena područja za koja misle da se trebaju čistiti. Riječ je o nelegalnim odlagalištima otpada i cilj nam je očistiti prirodu od takvoga otpada. Istina je da se količina otpada smanjuje. Vi znate da mi u Bjelovaru imamo najjeftiniji odvoz otpada, da se nekoliko puta na godinu organiziraju akcije odvoza glomaznog otpada i svake godine imamo sve veći broj volontera u Zelenoj čistki i sve manje otpada. Ipak i dalje postoje nesavjesni građani koji bacaju otpad u prirodu, rekla je zamjenica gradonačelnika Lidija Novosel.
 
Na sjednici, Dječjem gradskom vijeću pridružilo se i dva nova člana – Dora Križovan iz II. osnovne škole, Eugen Petreković iz IV. osnovne škole. Zamijenili su dotadašnje male vijećnice, Karolinu Kiš i Emu Pavić, koje radi školskih obveza više nisu stizale redovito sudjelovati u radu Vijeća.
 
Tekst: Kristina Turković
Fotografije: Ljiljana Balažin
Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content