Održana 2. sjednica Dječjeg gradskog vijeća Grada Bjelovara

Održana 2. sjednica Dječjeg gradskog vijeća Grada Bjelovara, 15.ožujka 2016., velika vijećnica Grada Bjelovara FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr

Dječje gradsko vijeće Grada Bjelovara, u utorak 15.ožujka 2016., održalo je 2. sjednicu, nakon koje je održana i konferencija za novinare na kojoj je obaviještena javnost o narednim aktivnostima Dječjega gradskog vijeća i Dječjeg foruma „Bijeli vitezovi“. One su vezane uz globalnu akciju čišćenja „Zelena čistka“ te akciju „Sat za planetu zemlju“.

Lidija Novosel, zamjenica bjelovarskoga gradonačelnika, u ime Grada Bjelovara, Dječjeg gradskog vijeća i Dječjeg foruma, najavila je Zelenu čistku, koja će se održati 23. travnja 2016. s početkom u 9 sati, te je zamolila sve građane da se odazovu i pridruže čišćenju nelegalnih odlagališta otpada. Cilj te akcije u kojoj Grad Bjelovar sudjeluje već godinama, istaknula je zamjenica Novosel, je očistiti okoliš, ali i osvijestiti građane da ne bacaju otpad u prirodu te da prijave ako u njihovoj blizini postoje nelegalna odlagališta. U akciji će aktivno sudjelovati i Dječje gradsko vijeće koje će toga dana čistiti područje Velikog Korenova.

Mala bjelovarska gradonačelnica, Jana Brestovečki, pozvala je sve građane da se, 19. ožujka u 20:30 sati, pridruže akciji „Sat za planet Zemlju“ i na sat vremena ugase sva svjetla u svojim domovima. Jana je istaknula kako se akciji i ove godine pridružuje i Grad Bjelovar te da će se u sklopu akcije ugasiti sva ulična rasvjeta u gradu kako bi se ukazalo na važnost električne energije, a istodobno i njezinu štetnost na okoliš.

Prisutnima se obratio i voditelj Dječjeg foruma „Bijeli vitezovi“, Karlo Oremović, koji je izvijestio o dosadašnjim ovogodišnjim aktivnostima Foruma. Cilj im je, istaknuo je, među ostalim, razvijanje prijateljstva putem aktivnosti među djecom starije osnovnoškolske i srednjoškolske dobi te širenje spoznaje o ljudskim vrijednostima. Rekao je kako Dječji forum podržava akciju „Sat za planet Zemlju“ te je pozvao sve zainteresirane predškolce da se do 18. ožujka prijave na kreativnu uskrsnu radionicu „Zekine pustolovine“, koja će se održati 23. ožujka u 9:30 u prostoru društva „Naša djeca“ u Bjelovaru.

Zamjenica gradonačelnika, Lidija Novosel, tom je prilikom novinare izvijestila o činjenicama vezanim uz prijavu Grada Bjelovara Savezu društva „Naša djeca“ Hrvatske za stjecanje statusa „Grad-prijatelj djece“. Grad Bjelovar prijavio se još 2011., rekla je zamjenica, i od onda se puno radilo na ostvarivanju uvjeta za stjecanje tog statusa, poput osnivanja Dječjega gradskog vijeća, Dječjeg foruma te različitih oblika suradnji sa školama i slično. Ove godine, u rujnu, Grad će se prijaviti na završni natječaj za ostvarenje statusa „Grad-prijatelj djece“, a do tada je potrebno raditi na za to potrebnoj dokumentaciji, ali i promociji svega što se za djecu radi u Bjelovaru. Odnosi se to, kaže Lidija Novosel, i na rad različitih ustanova, ali i udruga koje dokazuju da se u našem gradu brine za djecu i njihova prava.

TEKST: Kristina Turković
FOTO: Dubravka Dragičević

Back to top