Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Grad Bjelovar dječjim igralištima osigurava prostore za sretno odrastanje najmlađih

Čelnici Grada Bjelovara posjetili dječja igrališta na Matoševom trgu i u dvorištu bivšeg Omladinskog doma, 20. srpnja 2016. FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr

Grad Bjelovar svake godine ulaže oko 200 tisuća kuna za održavanje dječjih igrališta, a jedno igralište se i potpuno obnovi. Ove godine obnova je pala na igralište na Trgu A. G. Matoša, koje su u srijedu, 20. srpnja 2016., posjetili i gradski čelnici.

Gradonačelnik Antun Korušec i zamjenica gradonačelnika Jasna Višnjević sa suradnicima uvjerili su se u prekrasno novo ruho igrališta koje je bogatije za dvije sprave – penjalicu i njihalicu. Stare sprave su popravljene i obojane, a ispod i oko njih postavljena je antistres podloga koja je omeđena betonskim rubnjacima. Uklonjena je i trula drvena skulptura koja se nalazila na prostoru igrališta. Do sprava su napravljene nove asfaltirane staze, omeđene betonskim rubnjacima. Vrijednost svih radova je 208.456,42 kune, istaknuo je gradonačelnik Antun Korušec.

Uz novi izgled igrališta na Matoševom trgu, Bjelovar je od prošloga tjedna postao bogatiji i za jedno novo igralište smješteno u samom središtu grada, u dvorištu bivšeg Omladinskog doma.

Inicijativu za izgradnju dao je direktor trgovačkog društva Stil d.o.o. Zvjezdan Crlenjak koji je i financirao sprave, a o održavanju igrališta u budućnosti brinut će se Grad Bjelovar, rekao je gradonačelnik. Dodao je kako su sprave, antistres podloga i atest tvrtku Still d.o.o. stajale 135 tisuća kuna.

Grad Bjelovar je za to igralište, za građevinske radove i izradu projektne dokumentacije, uložio 51.250 kuna. Od toga, 42.500 kuna je uloženo za uklanjanje postojećih naprava i panjeva, iskop humusa, uređenje posteljice, dobavu i ugradnju tamponskog sloja tucanika, iskop i betoniranje temelja za naprave, a trošak izrade projekta stajao je 8.750 kuna.

Na novo igralište su postavljene četiri sprave: kombinirana sprava za igranje, dvostrana ljuljačka, vrtuljak i dvostrana klackalica.

Gradonačelnik Antun Korušec napominje da s novim igralištem, u gradu trenutačno postoji 38 dječjih igrališta o kojima brine Grad Bjelovar. Ona su u većini slučajeva uklopljena u cjeline s parkovima i veličine su najmanje 200 četvornih metara. Kada se sve zbroji, to znači da imamo najmanje 7 tisuća i 600 četvornih metara površine dječjih igrališta u Bjelovaru što zadovoljava potrebe malih Bjelovarčana i njihovih roditelja, kaže gradonačelnik.

Podsjeća da je Grad u posljednje tri godine značajnije obnovio igrališta na Šetalištu dr. Ivše Lebovića, na Trgu hrvatskih branitelja, u naselju Sjever u Cvjetnoj ulici i Ulici 105. brigade. Ističe kako na godišnjoj razini Grad iz proračuna izdvaja od 400 do 450 tisuća kuna za dječja igrališta. Oko 250 tisuća kuna ide za nove sprave, a oko 200 tisuća na redovno održavanje.

Dječja igrališta su prostori sretnog odrastanja djece, iznimno su to važni prostori za sretno djetinjstvo. Uz zabavu i igru, djeca tamo dijele prostor, uče se radovati i dijeliti sreću s drugom djecom, međusobno si pomagati, ali i tugovati, stavraju nova prijateljstva, razvijaju socijalnu inteligenciju i kreativne sposobnosti, poboljšavaju motoriku i koordinaciju pokreta. Djeca na igralištima kroz igru i druženje formiraju svoju osobnost i postaju psihofizički stabilne i zdrave osobe, smatra gradonačelnik Korušec.

Cijela priča o dječjim igralištima uklapa se u projekt „Grad Bjelovar-prijatelj djece“. Stjecanje tog prestižnog statusa, kojeg u Hrvatskoj ima stotinjak gradova i općina, a kojim jamče da stalno ulažu u djecu i mlade, Bjelovar očekuje krajem godine.

Tekst: Kristina Turković
Foto: Dubravka Dragičević

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content