Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Grad Bjelovar gradit će novo spremište Arhiva

Predstavljen je izgled novoga spremišta Državnog arhiva u Bjelovaru, koji bi se trebao nalaziti na parkiralištu između kina i zgrade na Trgu Eugena Kvaternika u kojoj je trenutačno dio Arhiva i smješten. 

Projektantski ured M Plan radit će glavni projekt, a očekuje se da će on biti gotov u roku od tri mjeseca. Gradonačelnik Dario Hrebak na konferenciji za novinare napomenuo je da je riječ tek o prvoj fazi velikog projekta, koja će stajati oko 3 i pol milijuna kuna, a riješit će samo dio problema. Istaknuo je kako je rješavanje smještaja Arhiva u potpunosti prevelik financijski zalogaj za Grad odjednom. Za sve bi trebalo od 10 do 15 milijuna kuna što Grad u ovom trenutku ne može izdvojiti pa se zato ide u rješavanje po fazama. Također, dodao je i da takve projekte ne financira Ministarstvo kulture, već prema Zakonu, Grad je dužan naći smještaj za Arhiv i to bez naknade. 

Ravnateljica Državnog arhiva u Bjelovaru Martina Krivić Lekić izrazila je zadovoljstvo gradnjom budućeg spremišta koje će, kako je slikovito rekla, zbrinuti oko 1,8 km arhivskog gradiva. Trenutačno Arhiv radi na tri lokacije s 11 djelatnika.

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content