Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Grad Bjelovar prvi u Hrvatskoj predstavio platformu “Otvoreni grad”

Internetska platforma pod nazivom “Otvoreni grad” građanima na jednom mjestu daje niz elektroničkih usluga kako bi bili informirani i još lakše komunicirali s gradskim službama. Također, platforma kojoj je cilj omogućiti što transparentnije, brže i učinkovitije sudjelovanje u gradskim aktivnostima, daje uvid u funkcioniranje Gradske uprave, a samim time i uvid u status rješavanja pojedinih predmeta građana.

Grad Bjelovar tako je postao prvi grad u Hrvatskoj koji ima takvu suvremenu platformu, istaknuo je direktor tvrtke Libusoft Cicom d.o.o. Marko Ignjatović, koja je i izradila platformu. Gradonačelnik Dario Hrebak napomenuo je kako je do sada putem Otvorenog grada implementirano osam funkcionalnosti – Sustav informiranja građana, Financijske kartice, Gradsko oko, Otvoreni podaci, GIS Geoportal, eObrasci, Gradska groblja i Transparentnost.

Javnosti je dobro poznato kako se već dulje vrijeme u Gradu Bjelovaru snažno zalažemo za transparentno trošenje javnog novca. Bitno nam je da Grad Bjelovar komunicira sa svojim građanima otvoreno i transparentno, prateći njihove želje i potrebe. Što više informacija, digitalnih usluga i servisa dajemo građanima na raspolaganje, to su i oni aktivniji, jača njihovo povjerenje prema Gradskoj upravi i povećava se razina zadovoljstva. Paralelno, u fokus stavljamo i odredbe koje donose smjernice EU, a vežu se na razvoj i podizanje kvalitete života te digitalnu transformaciju javne uprave. Ponosni smo što Grad Bjelovar nosi titulu prvog najtransparentnijeg grada u Hrvatskoj, a sada se pojavila potreba za uvođenjem novih funkcionalnosti jer smo u fokus htjeli staviti naše sugrađane. Kao i ranije, prednost dajemo našim domaćim rješenjima, uskladivim s hrvatskim zakonima i primjenjivim u hrvatskim poslovnim procedurama te smo u skladu s time ostvarili uspješnu suradnju s domaćom tvrtkom Libusoft Cicom. Neke od važnih funkcionalnosti koje nam Otvoreni grad nudi su uvid u status otvorenih predmeta građana, jasan i točan uvid u financijsko stanje građana u Gradu te javno dostupan cijeli niz važnih informacija. Konkretno, proces obrade i praćenja predmeta koje su građani predali Gradu sada je značajno ubrzan te građani u svakom trenutku mogu doznati stupanj riješenosti svojeg predmeta. Također, upravljanje osobnim financijama jednostavno je i brzo, a svi su podaci aktualni i dostupni u bilo kojem trenutku. Meni, kao gradonačelniku, funkcionalnosti Otvorenog grada kompletno poslovanje podižu na još višu razinu, ali prije svega, našim sugrađanima značajno štede vrijeme i podižu kvalitetu života u Gradu. Nastavno na već postavljene eObrasce, planiramo proširenje sustava za dostavu digitalnih obrazaca koji će značajno pojednostaviti proces administrativne komunikacije s Gradom – ističe gradonačelnik.

Grad Bjelovar uz pomoć Otvorenog grada stvara okolinu koja može prikupljati, obrađivati i distribuirati podatke i informacije iz realnog vremena, kako bi se na temelju toga donosile kvalitetnije odluke na razini grada, organizacija, ali i pojedinaca, čulo se na konferenciji za novinare.

Platforma će se redovito nadograđivati novim uslugama, a već su neke u pripremi, poput obrasca za upis djece u vrtiće koji će uskoro biti i predstavljen. “Otvoreni grad” možete pronaći na internetskim stranicama Grada Bjelovara ili na poveznici https://bjelovar.otvorenigrad.hr/

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content