Grad Bjelovar ugostio zlatne rukometne olimpijce iz 1972.

Nekadašnji rukometni olimpijci, koji su 1972. godine u Münchenu napravili ono o čemu sanja svaki sportaš – osvojili zlato, u Bjelovaru su boravili od 11. do 13. svibnja 2017. Tako se okupljaju posljednje tri godine, svaki put u drugom gradu i državi, a ovogodišnji susret pao je na Bjelovar upravo iz razloga što su čak trojica među njima Bjelovarčani. Riječ je o Hrvoju Horvatu, Miroslavu Pribaniću i Albinu Vidoviću, koje naši građani vrlo dobro poznaju i koji su s ekipom bjelovarskoga Partizana pronosili ime svoga grada diljem države i Europe te su također 1972. godine osvojili Kup prvaka Europe u Dortmundu u Njemačkoj. Upravo oni, predložili su susret u Bjelovaru, a gradonačelnik Antun Korušec svesrdno je prihvatio njihov prijedlog te im je Grad Bjelovar bio i glavni pokrovitelj susreta. U skladu s tim, 12. svibnja, nekadašnji olimpijci posjetili su Gradsku upravu gdje su se susreli upravo s gradonačelnikom Korušecom i njegovim zamjenicama Lidijom Novosel i Jasnom Višnjević. U posjet su stigli Abas Arslanagić, Zoran Živković, Milan Lazarević, Miroslav Karalić, Zdravko Miljak, Petar Fajfrić, Hrvoje Horvat, Miroslav Pribanić te njihov nekadašnji trener Vlado Stenzel.

Iz opravdanih razloga na susretu im se nisu mogli pridružiti Albin Vidović, Nebojša Popović, Zdenko Zorko te Branislav Pokrajac. Nažalost, u toj sjajnoj generaciji rukometaša, koja je obilježila sport, ima i onih koji više nisu među živima pa su se tom prilikom svi prisjetili i zasluga Slobodana Miškovića, Đoke Lavrnića, Dobrivoja Seleca i Čedomira Bugarskog.

Na prijmu u velikoj vijećnici Grada Bjelovara gradonačelnik je pozdravio prisutne i bivšim sportašima ispričao neke detalje iz bjelovarske povijesti te ih upoznao s funkcioniranjem Grada Bjelovara i velikim izdvajanjima za sport.

Nakon toga, zajedno su se uputili u Kulturni i multimedijski centar Bjelovar gdje su pogledali film Tibora Javureka „19:14“ o bjelovarskom osvajanju titule rukometnog prvaka Europe u Njemačkoj. Ispred kina, nakon projekcije, delegaciju je dočekao turistički vodič Vladimir Vlajinić, odjeven u husarsku odoru, koji ih je proveo središtem Bjelovara te ih upoznao s činjenicama o njegovu nastanku. Čuli su i detalje iz povijesti husarske prošlosti, o njihovim odorama te da danas Povijesna postrojba „Bjelovarski graničari-husari 1756.“ promovira svoj grad i njegove manifestacije i priredbe.

Također, istoga dana, rukometaši su se predstavili i građanima. Naime, u Gradskom muzeju razgovor s njima vodio je poznati bjelovarski novinar Čedomir Rosić.

Sljedećeg dana, 13. svibnja, obišli su izložbe u Gradskom muzeju, staro rukometno igralište na kojemu je „Partizan“ odigrao neke od najboljih utakmica te Školsko-sportsku dvoranu i prostorije Rukometnoga kluba Bjelovar.

Tekst: Kristina Turković Lovrić
Fotografije: Kristina Turković Lovrić i Dubravka Dragičević
 
Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content