Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Održan radni sastanak s prosudbenim povjerenstvom za status „Grad – prijatelj djece“

Održan radni sastanak s prosudbenim povjerenstvom za status „Grad – prijatelj djece“, 27. listopada 2016., velika vijećnica Grada Bjelovara FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr

Na inicijativu Društva „Naša djeca“ Bjelovar, a u želji za postizanjem što kvalitetnijeg okruženja za djecu i mlade kako bi im osigurali sretno djetinjstvo, Grad Bjelovar se uključio u akciju stjecanja statusa „Grad – prijatelj djece“. Raditi se na tome počelo prije više od tri godine, a u međuvremenu su stečeni uvjeti potrebni za kandidaturu i završno ocjenjivanje za dobivanje tog statusa.

Upravo radi toga, u četvrtak je, 27. listopada 2016. održan radni sastanak u Gradskoj upravi s prosudbenim povjerenstvom za status „Grad – prijatelj djece“. Povjerenstvo su činile stručnjakinje s različitih područja – dr. Mirjana Kolarek-Karakaš, specijalistica pedijatrije, ujedno i voditeljica povjerenstva, Gordana Šoltić – Siladi, odgajateljica-savjetnica te doc. dr. sc. Ana Miljenović, zadužena za područje socijalne skrbi. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Grada Bjelovara, gradonačelnik Antun Korušec, zamjenica Lidija Novosel, pročelnici Upravnih odjela i djelatnici Grada Bjelovara, ravnatelji osnovnih škola i vrtića te predstavnici ustanova i udruga koje rade s djecom.

Gradonačelnik Antun Korušec obratio se nazočnima i upoznao ih s detaljima o Bjelovaru. Čulo se o poziciji grada u Hrvatskoj, o brojnim ulaganjima kada je riječ o djeci i mladima – od predškolskog do visokoškolskog obrazovanja, sporta, provođenja slobodnog vremena. Istaknuo je da u Bjelovaru postoji pet vrtića i tri obrta za dadilje te da nema liste čekanja za upis u vrtiće, da postoji pet osnovnih škola kojima je Grad osnivač te da je u prve razrede u ovoj školskoj godini upisano 10, 5% više djece nego prošle, a da govorimo i o 2,81% ukupno više djece u osnovnim školama. Dodao je, među ostalim, i da Grad u ovoj godini je osigurao 37 pomoćnika u nastavi te da se uskoro očekuje otvaranje trećeg studija na Visokoj tehničkoj školi koji se odnosi na informacijske tehnologije.

Dobivanje statusa „Grad – prijatelj djece“ bila bi divna čestitka gradu za njegov 260. rođendan i uoči blagdana u prosincu koji nam predstoje. Svi znamo da su djeca radost, sreća, zadovoljstvo, ali i obveza i sve što radimo u Gradu, radimo sa željom da ne iznevjerimo dječje nade, želje i snove. Želimo biti grad mladih, da oni ovdje budu zadovoljni i ostaju ovdje. Nikada nismo do kraja zadovoljni, treba uvijek težiti boljemu i možemo bolje, rekao je gradonačelnik na radnom sastanku.

Na sastanku se obratila i zamjenica gradonačelnika Lidija Novosel, ujedno i predsjednica Koordinacijskog odbora za status „Grad – prijatelj djece“. Objasnila je što je sve napravljeno kako bi se stekli uvjeti za kandidaturu za taj status.

U skladu s uvjetima, 2013. godine osnovan je Koordinacijski odbor, Dječje gradsko vijeće Grada Bjelovara te Dječji forum „Bijeli vitezovi“ kao oblici participacije djece u lokalnoj zajednici. Tijekom 2014. i 2015. godine, u sklopu priprema za kandidaturu, Grad je s Društvom Naša djeca, Dječjim gradskim vijećem, Dječjim forumom, ali i brojnim gradskim udrugama i ustanovama, osmislio i sudjelovao kao podrška u mnogim aktivnostima za djecu poput Cvjetnog korza, natječaja Mali ljudi, velika djela-ponos Bjelovara, kazališni festival Mali BOK fest, Mali DOKUart – natječaj za najbolji dokumentarac školaraca u sklopu Festivala dokumentarnog filma DOKUart, Sajam mogućnosti, ZID festival, Mali fašnik, Dječji tjedan, Dječja Nova godina, Dječji sajam, Dan igara… Sve to samo je mali dio onoga što se radi i ulaže za bolje i sretnije djetinjstvo malih Bjelovarčana. Jedan od preduvjeta dobivanja statusa je i da zdravstvene ustanove, odnosno odjeli u bolnicama koji se bave djecom, dobiju status „Odjel – prijatelj djece“. Stoga je u 2015. godini, nakon Odjela rodilišta Opće bolnice Bjelovar, taj naziv dodijeljen i Odjelu pedijatrije. Prošle godine predan je i Startni upitnik te je Društvu Naša djeca iskazana namjera Grada Bjelovara za kandidaturu i službeno dobivanje počasnog statusa „Grad – prijatelj djece“. Treba napomenuti kako je, u smislu što boljeg informiranja javnosti o kandidaturi za status „Grad Bjelovar – prijatelj djece“, Grad Bjelovar osigurao i medijsku promidžbu putem lokalnih medija, izradio letke s najvažnijim informacijama o kandidaturi koji su poslani na sve bjelovarske kućne adrese te su podijeljene brošure roditeljima u vrtićima, na roditeljskim sastancima u osnovnim školama i srednjoškolcima s popisom kontakata i adresa svih udruga i ustanova u gradu koje rade s djecom i mladima. Također, ista brošura s tim se informacijama može nabaviti i u elektroničkom obliku na stranicama Grada Bjelovara, ali i nekih drugih gradskih ustanova. Cilj je da se brojne aktivnosti, događanja na različitim poljima- od kulture do obrazovanja i sporta, približe građanima, da ih se bolje upozna s ponudom u gradu za djecu i mlade, kojima je na taj način pružena mogućnost kvalitetnog iskorištavanja slobodnog vremena. Ove godine, u sklopu izrade Strategije razvoja grada Bjelovara 2016 – 2020. razrađen je i koncept „Grad Bjelovar – prijatelj djece“ kroz strateške mjere i aktivnosti. Izrađen je Akcijski plan za 2016. godinu, a dovršeno je i Završno izvješće za ocjenjivanje, objasnila je zamjenica Novosel.

Nakon zamjenice gradonačelnika, prisutnima su se obratile i članice prosudbenog povjerenstva koje su zahvalile na dobrodošlici i izrazile zadovoljstvo podacima koje su čule. Nakon toga krenule su u izvid unaprijed dogovorenih lokacija, odnosno ustanova i udruga na području Bjelovara koje rade s djecom.
Bjelovaru do titule još predstoji anketiranje građana i učenika u osnovnim školama koje je u tijeku te će utjecati na završno mišljenje povjerenstva. Odluka se očekuje do kraja godine, a u Gradu Bjelovaru vjeruju u njezin pozitivan ishod i dobivanje statusa „Grad – prijatelj djece“.

Podsjetimo, globalna inicijativa UNICEF-a „Gradovi – prijatelji djece“ pokrenuta 1996. godine s ciljem stvaranja gradova po mjeri djece. U Hrvatskoj je Akcija započela 1999. godine, a vode je Savez društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju pod pokroviteljstvom Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.
Akcijom, lokalne zajednice ostvaruju dječja prava iz Konvencije UN-a. Gradovi i općine stječu počasni naziv tek kad zadovolje kriterije iz programa. Dobivanjem tog naziva oni, tada, preuzimaju i obavezu da se još više trude ulagati u djecu.

TEKST: Kristina Turković
FOTO: Dubravka Dragičević

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content